На Черкащині на будівництві школи олімпійського резерву вкрали мільйони: вона ще й стала небезпечною

12.11.2021
На Черкащині на будівництві школи олімпійського резерву вкрали мільйони: вона ще й стала небезпечною

Реконструкція дитячої спортивної школи олімпійського резерву так і не відбулася. (facebook.com/ssu.cherkasy)

На Черкащині оперативники спецслужби викрили схему розкрадання державних коштів у ході реконструкції дитячої спортивної школи олімпійського резерву.

 

Про це «Україні молодій» повідомила Катерина Дрога з управління СБУ в Черкаській області.

 

«За висновками експертизи, зловмисники фактично змарнували проєкт, оскільки після «реконструкції» будівля стала небезпечною для експлуатації», — каже пані Катерина.


За даними слідства, ініціатором крадіжки був керівник однієї з місцевих будівельних компаній. Очолюване ним підприємство у 2017 році виграло тендер на проведення робіт із реконструкції дитячої спортивної школи олімпійського резерву.

 

Один із департаментів Черкаської ОДА уклав договір iз переможцем на загальну суму понад 56 мільйонів гривень. Тож школу мали здати в експлуатацію ще у 2019 році.


«Задокументовано, що під час реконструкції спортивної школи підрядник не дотримувався встановлених проєктом будівельних і технічних стандартів. Натомість вносив у звітну документацію недостовірні відомості про вартість і якість матеріалів та обсяги виконаних робіт. Отож йому вдалося привласнити майже 2 мільйони гривень», — розповідає Катерина Дрога.


Усiляко затягували здачу об’єкта. Це дозволяло «освоїти» якомога більше коштів. Загалом компанії вже вдалося неефективно використати 39 мільйонів гривень державних коштів із загальної вартості проєкту.

 

Ініційовані СБУ експертизи підтвердили, що через недотримання підрядником вимог i належних стандартів споруда після такої «реконструкції» є небезпечною для експлуатації і потребує демонтажу або мільйонних інвестицій для її відновлення.


Наразі керівнику будівельної компанії повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 364-1 (зловживання повноваженнями службовою особою юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми) Кримінального кодексу України. Тривають слідчі дії для встановлення всіх обставин протиправної діяльності та притягнення до відповідальності інших осіб, причетних до мільйонної оборудки.