«Гради» все ближче: окупанти продовжують стягувати техніку на Донбас та перешкоджати патрулям ОБСЄ

12.11.2021

Пресслужба ООС часто-густо не афішує небойові втрати на фронті.

 

Так, в офіційних повідомленнях ані слова про загибель 6 листопада молодшої сержантки 57-ї окремої мотопіхотної бригади ім. Костя Гордієнка 24-річної Тетяни Алхімової з Херсонщини.

 

Командирка відділення безпілотних авіаційних комплексів загинула від кульового поранення за невідомих обставин.


Ще одна небойова втрата ЗСУ сталася 10 листопада: у прифронтовій зоні поблизу Бахмута внаслідок тромбоемболії легеневої артерії обірвалося життя 34-річного військовослужбовця в/ч А2227 40 окремої артилерійської бригади ім. Великого князя Вітовта молодшого сержанта Володимира Феняка, родом із Кіровоградщини.


Упродовж доби 10 листопада з боку російсько-окупаційних військ зафіксовано п’ять порушень режиму припинення вогню, один із яких — із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння.

 

Ворог бив по наших позиціях поблизу населених пунктів Причепилівка, Катеринівка, Широкине, Золоте-4 та Новотошківське. Гатили окупанти по українських захисниках із мінометів калібру 82 мм, великокаліберних кулеметів, гранатометів різних систем і стрілецької зброї.


Тим часом українська сторона Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін продовжує інформувати про порушення з боку збройних формувань РФ на окупованих територіях Луганської та Донецької областей, які фіксуються місією ОБСЄ.

 

У звіті від 10 листопада сказано, що в зоні дій так званого «1-го армійського корпусу» збройних формувань РФ у районі Нижня Кринка міні-БПЛА місії виявив 6 одиниць РСЗВ БМ-21 «Град», розміщених на відстані до 10 км від лінії розмежування, тобто зі значним порушенням лінії відведення, визначеної для цього виду озброєнь, що становить 35 км.


У зоні дій так званого «2-го армійського корпусу» збройних формувань РФ у районі Степове, так само за допомогою міні-БПЛА, було виявлено два траншеєкопачі: МДК-3 та ТМК-2, що свідчить про інженерне обладнання позицій у безпосередній близькості від лінії розмежування.


Водночас представники збройних формувань РФ продовжували пере­шкоджати роботі патрулів Місії на окупованих територіях. Так, на блокпосту біля Старомихайлівки члени збройних формувань РФ затримали патруль СММ на 20 хвилин, пославшись нібито на міркування безпеки.

 

Водночас, за словами співробітників СММ, решта транспорту рухалась повз блок-пост безперешкодно.


А ще БПЛА місії під час виконання спостережних польотів піддавався впливу засобів радіоелектронної боротьби збройних формувань РФ у районі Гольмівський.


Унаслідок цих перешкод спостерігачам ОБСЄ не вдалося виявити та встановити дійсну кількість озброєння та бойової техніки збройних формувань РФ, які перебувають поза межами визначених районів та ліній відведення.

 

Тому дані, наведені у звіті, не відображують справжніх масштабів розгортання бойової техніки ­збройних формувань РФ на захоплених ними українських територіях.