Коли врожай не радує. Садівники змушені продавати яблука переробникам за 1-1,3 грн за кілограм

12.11.2021
Коли врожай не радує. Садівники змушені продавати яблука переробникам за 1-1,3 грн за кілограм

Ціна яблук на переробку нині знизилася до 1-1,3 грн за кілограм, що набагато нижче рентабельності їх вирощування. (Фото з сайту Pixabay)

Рекордний цьогорічний урожай яблук, здавалося, мав би тішити українських фермерів-садівників.

 

Утім, як часто у нас трапляється, невтомність трударів — це ще не автоматичне поповнення їхнього бюджету. Бо виростити — це одне, а ось реалізувати товар — справа інша.


Через градобій і дощі частина урожаю яблук годиться тільки для виробництва соку: заводи роблять концентрат і відправляють часто за кордон.

 

А це — валютні надходження в Україну, якщо правильно організувати процес.


Насправді реалії дуже сумні. Ціна яблук на переробку нині знизилася до 1-1,3 грн за кілограм, що набагато нижче рентабельності їх вирощування.

 

А через нестачу виробничих потужностей сокових заводів — там черги автомашин, яким доводиться чекати, констатують садівники, по 5-7 діб.


Щосезону фермеру доводиться обрізати сад, не раз обробляти сад препаратами, труїти гризунів, обкошувати дерева, наймати працівників, закуповувати-ремонтувати техніку — все це обходиться в чималу копійчину. А потім — отримати 1 грн за кілограм яблук, тож будь-яке бажання вирощувати сади зникає.


Кредити на купівлю обладнання для невеликих переробних сокових цехів чи заводів фактично недоступні. Умови їх надання (відсотки, застава, гарантія) неприйнятні  для більшості сільгосппідприємств. Так звана допомога селу носить переважно декларативний характер.