Під диктовку Андруховича: чому Радіодиктант національної єдності писатимуть Сергій Жадан та багато інших українців

09.11.2021
Під диктовку Андруховича: чому Радіодиктант національної єдності писатимуть Сергій Жадан та багато інших українців

Юрій Андрухович прочитає текст Радіодиктанту-2021. (Фото з сайту odessareview.com.)

На усіх медійних платформах Суспільного мовлення 9 листопада о 10:00 транслюватиметься вже 21-й за рахунком Радіодиктант національної єдності.

 

Флешмоб поваги до своєї мови до Дня української писемності був започаткований у далекому 2000 році.

 

Його мета — вивищити статус і популярність державної мови у суспільстві завдяки участі в акції тисяч і навіть мільйонів українців, зокрема відомих та успішних людей.


За словами нинішнього керівника проєкту Дмитра Хоркіна, головною родзинкою заходу вже традиційно вважається саме його масовість.

 

«Навіть якщо ваша професія ніяк не пов’язана з мовознавством чи навіть якщо ви поки що не опанували українську мову, Радіодиктант — теж для вас, — заспокоїв він тих, хто боїться отримати за свою грамотність низький бал. — Йдеться не про перевірку знань. Ми нікому не будемо ставити «двійки».


Цього року текст Радіодиктанту написав і прочитає письменник Юрій Андрухович. Як і минулого року, до методичної роботи долучилася мовознавиця, докторка філологічних наук, професорка кафедри української мови Національного університету «Києво-Могилянська академія» і провідна наукова співробітниця Інституту української мови НАН України Лариса Масенко.


Студію для написання диктанту в режимі офлайн облаштували в читальній залі Національної бібліотеки імені Вернадського та в приміщенні радіохабу Академії суспільного мовлення.

 

Решта учасників матимуть змогу слухати текст просто вдома, увімкнувши спецефір на телеканалах та діджитал-платформах Суспільного.


 Роботи можна надіслати як у режимі онлайн, так і звичайною поштою. Головне — аби час відправлення не порушував установлені організаторами правила. Тобто на все про все дається астрономічна доба. Текст оприлюднять на сайті «Українського радіо» 11 листопада об 11:00.


Результати будуть оголошені упродовж 1—2 місяців, залежно від кількості отриманих листів. Минулого року, наприклад, на адресу «Українського радіо» надійшло 13 тис. 799 електронних та 2 тисячі паперових листів. Переможцями було визнано 17 учасників, які отримали цінні подарунки.


Особливістю цьогорічної акції організатори назвали той факт, що «Українське радіо» стане майданчиком для суспільного діалогу на тему мовних і політичних питань.

 

Про свою участь уже повідомив письменник Сергій Жадан, аргументувавши своє рішення тією обставиною, що «усе своє свідоме життя живе під диктовку Андруховича». Тож цього разу, як кажуть, сам Бог велів.

 

Тим часом актриса Римма Зюбіна, яка минулоріч читала Диктант національної єдності, днями повідомила: «Я відмовилась, і це моє особисте рішення, бо таку хвилю хейтерства/ненависті, яку я отримала минулого разу, вдруге навряд чи перенесу в легкій формі. Я сильна! Але коли чуєш і читаєш звинувачення, безглуздість яких достойна театру абсурду, то з цим упоратися важко».

 

І зауважила: «Ми маємо неповторних митців, голоси яких повинна знати і чути країна. І я щаслива, що так і сталося — Юрій Андрухович напише і прочитає текст Радіодиктанту-2021».