Верховна Рада замінила п’ятьох міністрів: все, що треба знати

05.11.2021
Верховна Рада замінила п’ятьох міністрів: все, що треба знати

Непарламентський жест. (Фото з сайту inkorr.com.)

В уряді — велика кадрова чистка. У середу, 3 листопада, позбулися своїх портфелів міністр захисту довкілля та природних ресурсів Роман Абрамовський, перший віцепрем’єр-міністр і міністр економіки Олексій Любченко, віцепрем’єр-міністр і міністр з реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков, віцепрем’єр-міністр і міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський, а також міністр оборони Андрій Таран.


Особливо ефектно позбувся своєї посади міністр економіки Любченко. Він, до речі, не протримався на своїй посаді і пів року (був призначений міністром економіки 20 травня).

 

У той час, як Верховна Рада голосувала за його відставку (320 голосів «за»), у будинку Любченка тривали обшуки. За даними видання Слідство.Інфо, обшуки можуть бути пов’язані зі «скрутками» та ухиленням від сплати податків. Так званими «скрутками» називають створення умов, коли одним компаніям повертають сплачене іншими компаніями ПДВ без достатніх для цього підстав.

 

За неофіційними даними, держбюджет щомісяця втрачав від 2,6 млрд грн до 3,5 млрд грн саме через «скрутки», які нібито «кришували» керівники податкової і Мінекономіки (Любченко до призначення на посаду міністра був головним податківцем країни).


Ще й крісла за звільненими міністрами не схололи, як у четвер, 4 листопада, Рада взялася за призначення нових очільників обезголовлених міністерств.


Олексій Резніков хоч і був звільнений напередодні з посади міністра з реінтеграції тимчасово окупованих територій України, в уряді залишається. Але вже з портфелем міністра оборони. Його кандидатуру підтримали 273 народні депутати.

 

До цього з трибуни парламенту закликав особисто президент Володимир Зеленський, який зазначив, що міністр оборони має користуватися авторитетом серед військовослужбовців.

 

Сам Резніков у своєму виступі сказав, що сильна армія — це вагомий аргумент під час переговорів з окупантами. Він зазначив, що неабияк знає це, оскільки кілька років вів переговори з окупантами в ТКГ.


Після цього Рада заслухала виступи кандидатів на міністерські посади Павла Рябікіна (на посаду міністра з питань стратегічних галузей промисловості), Ірини Верещук (на посаду міністра з питань реінтеграції) та Юлії Свириденко (на посаду міністра економіки).

 

А от із кандидатурою міністра екології вирішили поки що зачекати. Як повідомив напередодні голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія, на засіданні уряду оберуть чинного заступника міністра Руслана Стрільця тимчасово виконуючим обов’язки міністра, а через один-два тижні визначать основну кандидатуру на посаду міністра.


Після обговорення депутати оперативно проголосували за всіх трьох міністрів: Верещук (260 голосів «за»), Рябікіна (237 «за») та Свириденко (256 «за»). Усі три кандидати потраплять до уряду завдяки голосам «слуг народу».

А ТИМ ЧАСОМ…


Під час виступу в парламенті народний депутат Гео Лерос показав непристойний жест президенту Володимиру Зеленському.

 

Виступаючи з трибуни, Лерос сказав: «Доброго дня, пане президенте. Бачу, ваш Єрмак (керівник офісу президента. — Ред.) теж тут. Я хочу вам сказати, що я не боюся казати правду. Ви можете скільки завгодно травити на мене свої правоохоронні органи, «клєпати» справи, але я не боюся казати правду… Ви — головний зрадник в країні».

 

Після цих слів нарешті зорієнтувався в ситуації спікер Руслан Стефанчук і попросив вимкнути Леросу мікрофон. Той, виходячи з-за трибуни, показав середній палець у бік, де сидів Зеленський.


За повідомленням фракції «Слуга народу», вони вже звернулися до регламентного комітету Ради з вимогою дати оцінку поведінці народного депутата Лероса та покарати його.