Ва-банк втікача не вдався: на місцевих виборах у Грузії партія Саакашвілі посідає друге місце

05.10.2021
Ва-банк втікача не вдався: на місцевих виборах у Грузії партія Саакашвілі посідає друге місце

Опозиція заявила про фальсифікації на виборах у Грузії.

Правляча проросійська партія Грузії «Грузинська мрія», за результатами остаточного підрахунку протоколів, набирає понад 46,56 відсотка голосів на місцевих виборах, що відбулися 2 жовтня.

 

На другому місці — опозиційна партія «Єдиний національний рух» (ЄНР), яку заснував експрезидент Грузії Міхеїл Саакашвілі, що здобуває 30,7 відсотка голосів.

 

На третьому місці з великим відривом фінішувала партія експрем’єра Георгія Гахарії «Для Грузії» з 7,79 відсотка голосів. Усього у ви­борах брали участь 50 партій.

 

Явка виборців становила 51,92 відсотка. Проголосували понад 1,81 мільйона виборців.

Перемога увосьме

Прем’єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі вже привітав своїх однопартійців та прихильників із перемогою: «Я хочу привітати вас усіх. Дорогі мої, для нас велика честь перемогти у восьмий раз. Я хочу привітати вас і кожного члена партії «Грузинська мрія».


Представники грузинської опозиції, включно з Міхеїлом Саакашвілі, який є неформальним лідером партії ЄНР, вважають місцеві вибори референдумом, який має стати підставою для призначення дострокових парламентських виборів, якщо правляча партія набере менше 43 відсотків голосів виборців.

 

Про це домовилися під час переговорів про вихід із політичної кризи у Грузії. Відповідну угоду підписали навесні 2021 року представники правлячої партії й опозиції за посередництва голови Європейської Ради Шарля Мішеля, зазначає інфор­м­агенція «Інтерфакс».


У ЄНР довго відмовлялися підписувати угоду. Через позицію опозиційної партії наприкінці липня «Грузинська мрія» вийшла з угоди і заявила, що умова про призначення дострокових парламентських виборів більше не чинна.

 

Та на початку вересня ЄНР заявила, що все-таки підпише угоду. У «Грузинській мрії» відповіли, що не повертатимуться до цього питання, вважають угоду нечинною, а парламентські вибори не призначатимуться.

Гамарджоба, Міхо

Міхеїл Саакашвілі у передчутті, що ці вибори є вирішальними для нього як політика, так і майбутнього Грузії, за чотири дні до їх проведення прибув до Грузії через Батумі (як потім з’ясувалося, нелагально — у вентиляційній кабіні трейлера, яким кермував його спільник).

 

Його затримали напередодні виборів у Тбілісі та помістили до слідчого ізолятора. Перед цим Саакашвілі закликав своїх прихильників зібратися 3 жовтня на площі Свободи у Тбілісі.

 

У Грузії на Саакашвілі заведено чотири кримінальні справи, за деякими з них колишній президент був заочно визнаний винним і засуджений. Зокрема, до 3 і 6 років ув’язнення.


Проте партія колишнього президента Грузії Саакашвілі вірить у свою перемогу в столиці, можливо, і в країні. «У нас будуть дострокові парламентські вибори в Грузії, і завдяки цій перемозі колишній президент Грузії Міхеїл Саакашвілі, звичайно ж, буде звільнений з в’язниці» — заявив лідер партії ЄНР та кандидат у мери Тбілісі Ніка Мелія.


Для таких заяв є підстави, оскільки кілька опозиційних партій Грузії заявили в неділю про фальсифікації на минулих муніципальних ви­борах, проведених на тлі арешту колишнього президента Мiхеїла Саакашвілі. Про це повідомляє агенція «Франс Пресс» iз посиланням на свого кореспондента в Тбілісі.


«Ми бачили залякування виборців і підкуп голосів перед виборами, а потім багаторазове голосування в день виборів», — сказав AFP Георгій Барамідзе, лідер партії «Єдиний національний рух». Він також пообіцяв, що його формування використовуватиме «всі законні засоби для скасування цієї фальсифікації».


Лідер партії «Лело» Бадрі Джапарідзе також засудив «широкомасштабне залякування», повідомляє кореспондент.


Політична криза в Грузії триває після того, як опозиція засудила масові фальсифікації на парламентських виборах в жовтні 2020 року, на яких нібито перемогла «Грузинська мрія».


Стосовно самого Міхеїла Саакашвілі, то він оголосив голодування після свого затримання в Грузії. Він заявив, що вважає себе політичним в’язнем, вимагає зустрічі з консулом України і не згоден зi звинуваченнями, які раніше висунули йому грузинські слідчі органи.

 

Президентка країни Саломе Зурабішвілі в свою чергу зазначила, що «ніколи» не помилує Саакашвілі.

 

Хоча український президент Володимир Зеленський й замовив за нього словечко та додав, що Україна намагатиметься повернути додому свого громадянина: «Пан Саакашвілі є громадянином України, тому всі інституції, включно з Міністерством закордонних справ і нашими посольствами, які працюють у Грузії, і на рівні посла Грузії, який працює в Україні, і на рівні розмов між нашими Кабінетами Міністрів, на рівні розмов прем’єрів — ми всі будемо цим займатися».

 

Ось так Україна виявилася вплутаною в ще один міжнародний скандал.

А ТИМ ЧАСОМ...


На виборах мера Тбілісі, за даними ЦВК, чинний очільник міста, член партії «Грузинська мрія» Каха Каладзе набирає майже 45 відсотків голосів. Але цього недостатньо для перемоги в першому турі (треба понад 50 відсотків). Голова «Єдиного національного руху» Ніка Мелія отримав підтримку в майже 34 відсотки виборців. Другий тур виборів мера столиці відбудеться 30 жовтня.


Нагадаємо, колишній футболіст київського «Динамо» Каха Каладзе вперше був обраний мером Тбілісі в жовтні 2017 року. Це його друга спроба сісти в крісло очільника грузинської столиці.