Харківський університет будівництва та архітектури об'єднають з іншим: студенти обурені

17.09.2021
Харківський університет будівництва та архітектури об'єднають з іншим: студенти обурені

Протестують студенти ХНУБА. (Фото з сайту objectiv.tv.)

Студенти і викладачі Харківського університету будівництва та архітектури днями вийшли на акцію протесту, оскільки рада ректорів міста ухвалила рішення об’єднати цей ВНЗ з університетом міського господарства.

 

Учасники акції обурені тим, що долю більш рейтингового навчального закладу вирішили без жодних консультацій і врахування їхньої думки.

 

Особливо невдоволені архітектори, бо саме ХНУБА є продовжувачем харківської архітектурної школи, унікальність якої давно визнана фахівцями цієї галузі.


«Наш виш має певні традиції, — прокоментував ситуацію доцент кафедри дизайну та архітектурного середовища Михайло Авербах. — Ці традиції відомі в країні і так само відомі студентам, які вступають сюди цілеспрямовано. Нашу архітектурну школу традиційно вважають досить високого рівня».


Чутки про те, що будівельний виш може втратити свою самостійність, ходили вже давно. Наукова рада ХНУБА навіть ініціювала запустити процес об’єднання свого закладу з НТУ «ХПІ», оскільки у 30-х роках минулого століття цей університет вийшов зі стін саме тодішнього політехнічного інституту.

 

Причому повернутися вони планували як окремий інститут будівництва та архітектури. Саме на таких умовах до «ХПІ» свого часу приєдналося військове училище танкових військ.


Тож рішення ради ректорів «влити» «будівельників» до Університету міського господарства викликало неабияке обурення.

 

«Там уже є архітектурний факультет, тому цілісність ми вже втрачаємо, — каже старший викладач Костянтин Бондаренко. — Станеться просте розпилення серед інших викладачів, кафедр, студентів. Мало того що суттєво знизиться кваліфікація наших випускників, так ми ще й втратимо унікальну методику викладання».


Той факт, що подібна реорганізація може бути проблемною, свідчить і доля чотирьох інших вишів, які цього року були теж об’єднані в один.

 

Йдеться про Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П. Василенка, Харківський національний аграрний університет імені В. Докучаєва, Харківську державну зооветакадемію та Харківський національний університет харчування і торгівлі.

 

Замість цих навчальних закладів створили один під назвою Харківський державний біотехнологічний університет.


Як повідомили ректори розформованих вишів, про цю новину вони дізналися з новин за кілька місяців до нової вступної кампанії.

 

«Першим, хто до мене зателефонував, був ректор Університету харчування і торгівлі Олександр Черевко, — згадує екс­очільник аграрного університету Олександр Нанка. — Він теж був здивований і пригнічений. Почалися дзвінки з інших міст країни, де є аграрні ВНЗ. Ніхто нам нічого не повідомляв офіційно. Я вже не кажу про спілкування. Трохи пізніше з’явилося розпорядження Кабміну».


Наразі студенти реорганізованих вишів уже навчаються в біотехнологічному університеті, але доля їхніх викладачів склалася по-різному.

 

Принаймні чотири ректори укрупнених навчальних закладів станом на 1 вересня не отримали від Міністерства освіти і науки нових пропозицій.