Аферист афериста бачить здалеку: як скандал із топменеджером може вбити політичне майбутнє Тимошенко

03.09.2021
Аферист афериста бачить здалеку: як скандал із топменеджером може вбити політичне майбутнє Тимошенко

Андрій Власенко і Юлія Тимошенко.

Лідерка Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» Юлія Тимошенко в серпні потрапила в гучний скандал через викриття у корупції її ставленика — керівника великої держкомпанії.

 

Зокрема, главу Державної продовольчо-зернової корпорації України Андрія Власенка запідозрили в організації рейдерської атаки на приватний бізнес.


І якщо раніше нардепка була потрібна команді нинішнього президента, то через історію з топменеджером її цикл у великій українській політиці може завершитися.

 

Про це йдеться у програмі «Чесна політика» на «24 каналі», яку веде журналіст та екснардеп Сергій Лещенко.

Насамперед автор нагадав початок корупційних скандалів Тимошенко, в які та потрапляла з весни 1996 року, коли її вперше обрали депутаткою парламенту. На той момент політикині було 36 років, у Києві та Москві її знали як «спритну бізнесвумен».

 

І депутатський мандат, наголосив журналіст, їй знадобився, щоб за допомогою недоторканності «заховатися від обвинувачення в кримінальному злочині». А саме — в контрабанді готівкових доларів, які в неї виявили в ручному багажі під час вильоту із Запоріжжя до столиці Росії.


Тоді Тимошенко виправдалася, мовляв, переплутала й узяла з дому не сумку з документами, а ту, де зберігала кошти на купівлю квартири. Після затримання вона кілька днів пробула в СІЗО.

 

Водночас історія вразила багатьох, адже знайдені в неї $26 000 на ті часи були ледь не скарбом, бо квартири в Києві продавали за кілька тисяч.


«З цього епізоду і почався її похід у політику. І зараз, через 25 років, — новий корупційний скандал, який загубився у новинах під час літнього затишшя», — пояснив автор.


Нагадаємо: в середині серпня 2021-го під час спроби покинути Україну через столичний аеропорт правоохоронці затримали главу Державної продовольчо-зернової корпорації (ДПЗКУ) Андрія Власенка.

 

Чоловік фігурує у справі про збитки держкомпанії на $57 мільйонів. Зазначалося, що за класичною корупційною схемою держ­корпорація експортувала зерно не напряму, а через пов’язані фірми за нижчими цінами. Тоді як різниця у коштах осідала на рахунках за кордоном.


«Лише впродовж січня-травня 2021 року уклали приблизно 10 збиткових контрактів на експорт зерна... Друга схема Власенка стосувалася виведення грошей через страхування. Тариф за послуги страхувальника був у три-п’ять разів вищий за ринкову вартість подібних послуг. Але за банальними новинами приховується справжня інтрига, яка характеризує зміни в політиці за останній рік», — підкреслив журналіст.


Хто такий Андрій Власенко


Він є довіреною особою Юлії Тимошенко та двоюрідним братом її депутата й адвоката Сергія Власенка. Очолив ДПЗКУ в 2020 році за квотою лідерки «Батьківщини».


Хоча зазначається, що неформальним «смотрящим» за держкомпанією дехто називав зятя Тимошенко Артура Чечоткіна.


«Ситуація ще ускладнюється для Тимошенко тим, що керівник держкомпанії у першому півріччі 2021 року в середньо­му отримував 423,6 тисячі гривень зар­плати на місяць. Тоді як сама Тимошенко дуже жорстко критикувала керівництво прибуткового «Нафтогазу» за великі зарплати», — заявив ведучий.


Він додав: додатковим аргументом на користь версії про приховані зв’язки стало те, що донька Тимошенко «купувала у керівництва цієї державної компанії не зерно, а обладнання для майнінгу криптовалют за $4 мільйони».

 

Цю суму їй нібито позичила мати з грошей, отриманих як компенсацію за політичні репресії часів Януковича від американських компаній. Гроші ж Тимошенко-молодша перевела на фірму «Валея», яка належала Олені Волковій.

 

Згодом виявилося, що з лютого 2021-го, коли зернова корпорація «перейшла під контроль Тимошенко», ця жінка стала заступницею голови держкорпорації.


Важливість Тимошенко для команди Зеленського


Журналіст наголосив: мовляв, свого часу президенту Володимиру Зеленському та його «слугам народу» були потрібні голоси фракції Тимошенко в парламенті. Тому що для партії монобільшості був ризик не знайти потрібної підтримки у Верховній Раді їхніх законодавчих ініціатив.


До всього іншого, мали місце серйозні проблеми з «Опозиційною платформою — За життя», яку контролював олігарх, кум глави країни-агресора Росії Віктор Медведчук. Нині ж, коли лідер ОПЗЖ перебуває під санкціями й підозрюється у держзраді, Юлія Тимошенко втратила свою важливість для команди президента.


«Виявлена на державній корпорації корупція стала подарунком долі, щоб завдати подвійного удару. Не тільки позбавити Тимошенко сталого грошового потоку, а й зробити публічне викриття її практик. Сама вона впродовж двох тижнів жодним словом не прокоментувала затримання її соратника на корупції. Водночас схоже, що влада поцілила в самісіньке серце клану Тимошенко. Адже Андрій Власенко був лише номінальним керівником, який підписував документи», — зазначив екснардеп.

 

Гліб ІВАНОВ