Нові пригоди Кукурузо: як смачно зварити і заготовити на зиму кукурудзу

31.08.2021
Нові пригоди Кукурузо: як смачно зварити і заготовити на зиму кукурудзу

Варіть і гризіть!

Робінзон Кукурузо — таке прізвисько дав одному зі своїх героїв Всеволод Нестайко в «Тореадорах з Васюківки», улюбленій дитячій книжці багатьох нинішніх дорослих.

 

Проте наш сьогоднішній Кукурузо — зовсім не літературний герой, а отой смачний качанчик, який здавався найкращими ласощами в нашому далекому дитинстві.

 

І хоча кукурудзяний сезон вже добігає кінця, та смачна молода «кукурузка» ще є на полях, городах і прилавках.

 

Тож пропонуємо продовжити смачний сезон і приготувати кукурудзу за, можливо, новим для вас рецептом. А їх, повірте, просто неймовірна кількість.

 Кукурудза: їсти чи не їсти?

Про кукурудзу ходить не дуже добра слава. Мовляв, і на шлунок важка, і цукру забагато, і крохмалю... Тому особливо категоричні «диванні дієтологи» радять узагалі відмовитися від цього смачного овоча. Проте дипломовані лікарі все ж запевняють, що здоровим людям ласувати кукурудзою можна, і це навіть корисно.


«Мене щодня питають про їжу, про ті чи інші продукти, їхню користь та «небезпеку». Пару днів тому дійшла черга до кукурудзи, — пише в своєму дописі на фейсбуці лікар-дієтолог Оксана Скиталінська.

 

— З кукурудзою майже те саме, що і з огірками, помідорами та динею. Для неї також придумані «правила» поїдання. Останній тренд — це «антинутрієнти», тобто речовини, які не дають засвоюватися корисним нутрієнтам. У кукурудзі — це фітинова кислота. На фітинову кислоту багато нападок, мовляв, вона блокує засвоєння кальцію та спричиняє остеопороз. Насправді, ситуація якраз навпаки: вона запобігає відкладанню кальцію в судинах та сприяє збереженню кальцію в кістках».

 

Оксана Скиталінська нагадує, що користь від фітатів (містяться в горіхах, зернах, бобових) доведена — вони захищають від багатьох хвороб: мають протипухлинну дію, зменшують рівень запалення в організмі та навіть можуть зменшити ризик хвороби Альцгеймера.

 

«А ще кукурудза унікальна вмістом фітостеролів — особливих молекул, які успішно протидіють розвитку різних типів дисліпідемій (порушення холестеринового обміну), — продовжує дієтолог.

 

— Жовтою кукурудза є тому, що в ній багато різних бета-каротинів, які мають свої «клітини-мішені» в організмі та позитивно впливають на них (клітини шкіри, сітківки, головного мозку). Солодкою кукурудза є через цукор і через крохмаль. Проте їх не варто боятися, бо велика кількість клітковини в зернах стримує потрапляння цукру в кров. А особлива форма крохмалю (так званий резистентний або стійкий) у кукурудзі сприяє росту корисних мікроорганізмів у кишечнику та синтезу ними корисних речовин, які захищають кишечник, судини, мозок від порушень роботи та «поломок».


«Кому не можна кукурудзу? Хіба тим, кому нічого не можна, наприклад, людям після операцій, з болями в шлунку та кишечнику. Всім іншим принаймні один качан точно можна», — підсумовує Оксана Скиталінська.


Отже, кукурудзу реабілітовано. Проте варто пам’ятати: все має бути в міру. А тепер розберемося, як її готувати і заготовлювати на зиму.

Варена, парена і в мікрохвильовці

У моєму дитинстві кукурудзу варили не просто довго, а дуже довго — години півтори, а то й дві. Бо та, колишня, кукурудза була кормовою, а тому дійсно потребувала тривалого приготування. Проте сучасні цукрові сорти зовсім інші — їх не потрібно довго й нудно тримати на вогні.


Як і з чим тільки сьогодні кукурудзу не варять! І цукор додають, і сіль, і масло, і навіть молоко! Хто що любить! Але мені то все здається зайвим.

 

Бо кукурудзу навіть молоком не зіпсуєш. Я вже багато років варю за рецептом своєї знайомої. Качани кукурудзи залити водою, довести до кипіння і варити 10-15 хвилин (дехто запевняє, що взагалі досить 5-7 хвилин iз моменту закипання — і кукурудза буде готовою).

 

Потім дати їм схолонути до прийнятної температури в тій воді, в якій варилися. І можна смакувати! Ось тут уже варто додавати і сіль, і масло!


А ось інший рецепт, приготована за ним кукурудза буде дуже смачна і запашна. Чистимо качани, а листочки, які ближче до зерен, кладемо на дно каструлі. Викладаємо на них кукурудзу і заливаємо окропом. Ставимо на вогонь і варимо 20-25 хв. Готову кукурудзу витягнути з води і смакувати!


Ще один рецепт, який узагалі не потребує варіння. Наливаємо в каструлю 5 літрів води на 6-8 кукурудзяних качанів, доводимо до кипіння. Тоді опускаємо в окріп кукурудзу і вимикаємо вогонь. Через 10 хвилин — готово.


А щоб приготувати кукурудзу в мікрохвильовці, покладіть її просто в листочках (обрізати корінчик і кінчики листя) і готуйте 15 хвилин (з розрахунку на 3 качани). Або ж інший спосіб: почищені качани загорнути в харчову плівку і — на 10 хвилин у мікрохвильовку. Кажуть, що смачно і без зайвого клопоту!

 

Кукурудза маринована.

Маринована, як «бондюель»

Маринована кукурудза є в рецептах багатьох салатів. А щоб її не купувати, багато господинь уже давно роблять власний «бондюель», який нічим не гірший за магазинний.

 

Як, приміром, відома кулінарка і героїня наших попередніх публікацій Валентина Кузьмова з Хмельницького.

 

«Вже багато років мариную кукурудзу за цим рецептом, подобається навіть більше, ніж магазинна», — каже господиня і ділиться рецептом.


Зварити кукурудзу й обрізати з качанів ножем (зверху вниз) зернятка. Якщо вистачить терпіння, то зерна можна й облущити — так вони будуть цілими і красивими.
Готуємо маринад. Для нього потрібно: 1 л води, 1 ст. ложка солі, 5 ст. ложок цукру.


Заливаємо зернятка маринадом і варимо 30 хвилин. Після цього розкладаємо в півлітрові банки. В кожну додаємо по 1 ст. ложці оцту, накриваємо кришками і стерилізуємо півтори години. Закатуємо ключем.


Комусь може здатися, що півтори години стерилізації — забагато. Проте тут — жодної помилки. Якщо скоротити процес, зернятка можуть бути твердими.

 

А головне — кукурудза, в якій багато цукру і крохмалю, так само, як і зелений горошок, потребує тривалої стерилізації.

 

Тільки тоді вдасться досягти так званої «промислової стерильності». Тому будьте обережні з рецептами, де цей процес займає усього 20-30 хвилин. Адже важливо, щоб було не тільки смачно, а й безпечно!

 


У морозилку шикуйсь!


Звісно, якщо маєте простору морозильну камеру, то кукурудзу можна і заморозити. Для цього ідеально підходять уже варені кукурудзяні качани.

 

Бо якщо заморозити сирі, вони не будуть такими соковитими і смачними. Отже, зварену до готовності кукурудзу охолоджуємо до кімнатної температури і кожен качан ретельно (щоб не обвітрився) загортаємо в харчову плівку.

 

Коли взимку захочеться «кукурузки», вкинемо качани в холодну воду, доведемо до кипіння і проваримо 3-4 хвилини. Літня страва готова!


Щоб заморозити самі лише зерна, вилущуємо їх з уже вареного качана (тут важливо вилущити один-два ряди вздовж, а тоді справа піде швидше).

 

Накладаємо в порційні пакетики, витискаємо зайве повітря — і в морозилку. Такі зернятка ідеально підходять для супів, рагу і навіть салатів. Додаємо в страви під час приготування, не розморожуючи