Під Харковом лісничі «проґавили» масову вирубку дерев на понад 1 мільйон гривень

03.08.2021

Халатність працівників Бабаївського лісництва дозволила чорним лісорубам знищили під Харковом дерев на загальну суму 1 мільйон 100 тисяч гривень.

 

Як повідомила пресслужба ДБР, два майстри лісу окремо один від одного, а також лісничий, що мав контролювати їхню роботу, проґавили масову вирубку в зелених кварталах. Наразі всім трьом слідчі повідомили про підозру у службовій недбалості.

 

Якщо їхню вину буде доведено, фігуранти справи можуть отримати п’ять років тюрми з позбавленням права займати певні посади на термін до трьох років.


Загалом нищення лісів на Харківщині вже давно набуло ознак екологічної катастрофи. Злочинці валять не лише молоді здорові дерева, а й реліктові діброви.

 

Причому нерідко цією чорною справою займаються фахівці, які відповідають саме за охорону зелених масивів.

 

Недавно оперативники територіального управління ДБР викрили злочинне угруповання, діяльністю якого опікувалося у тому числі й четверо патрульних.

 

Ця «бригада» вирубувала дерева цінних порід у Валківському районі, а потім перевозила деревину до лісопилень Харківської та сусідніх областей.

 

Як повідомили в обласній прокуратурі, поліцейські за грошову винагороду систематично «кришували» незаконні схеми чорних лісорубів. Тобто супроводжували завантажені фури і надавали службову інформацію про заплановані заходи боротьби з незаконною вирубкою.


Аби довести їхню вину, слідчі ДБР провели 47 одночасних обшуків за місцем проживання та роботи підозрюваних, вилучивши «чорну бухгалтерію», банківські картки, мобільні телефони, гроші та обладнання для обробки деревини.

 

У цій оборудці брали участь жителі не лише Харківської, а й Дніпропетровської, Полтавської, Сумської та Чернігівської областей.

 

Спеціалізувалися злочинці на заготівлі лісу-кругляка твердих порід. У результаті їхньої тривалої «діяльності», держава щороку втрачала до 100 тисяч гривень.