Пластикова Уда: як волонтери Харківщини намагаються врятувати вщерть забиту сміттям річку

30.07.2021

Кожної суботи, починаючи з середини травня, волонтери Харківщини збираються біля річки Уди, аби звільнити її від сміттєвих заторів.

 

За цей час вони підняли на берег понад 70 тонн пластику та скла й відправили їх на переробку.

 

«Коли я вперше сюди прийшов, то був просто шокований, — каже організатор акції Артем Приходько. — Річка від берега до берега була повністю вкрита півметровим шаром сміття, а води навіть не було видно. Подекуди на сміттєвих горах уже почали рости кущі. На місці стояв характерний звук потріскування пластику».


Одні з перших відвідин місця екологічного лиха активіст зняв на відео, яке не залишило байдужим харків’ян i жителів навколишніх сіл. Склалося враження, що Артем стоїть по пояс не у воді, а на стихійному сміттєзвалищі, оскільки через щільність затору пляшки фактично не колихалися на поверхні ріки.


Кинутий у соціальних мережах клич не минув даремно. Вже на перший суботник приїхало близько 100 людей, після чого акція стала постійною.

 

Як з’ясувалося пізніше, до русла Уди скидають відходи кілька місцевих підприємств.

 

Серед виловленого сміття траплялися навіть медичні матеріали й одноразові шприци, що потребують спеціальної утилізації.

 

Загалом сміттєві завали тут утворили чотири величезнi острови, повністю заблокувавши річкову течію. Увесь цей бруд, мабуть, почав гнити, оскільки звідусіль доносився специфічний запах. Риба в Удi не водиться вже давно.


Аби витягнути відходи на берег, волонтери заходять у брудну воду. Цікаво, що цієї роботи не цураються дівчата, яких тут 70 відсотків. За словами Артема, найтяжче було ліквідовувати третій затор.

 

На його розчистку витратили шість суботників поспіль, піднявши на берег 45 тонн сміття. Недавно зусилля волонтерів оцінили і в обласному Департаменті охорони довкілля, приславши сюди спеціальну техніку.

 

Активісти вдячні і групі водолазів із ДСНС, які розчистили дно від масивних дерев’яних колод.


В останню суботу липня рятівники Уди планують ліквідувати останній 50-метровий острів сміття, після чого на виході річки з Харкова встановлять спеціальні уловлювачі пластику. Це, на їхню думку, завадить механічному забрудненню водоймища.

 

Ще кілька суботників молоді люди влаштують для того, аби прибрати з берега аварійні дерева. Зрештою, тут з’явиться комфортна зона відпочинку, яку передадуть у розпорядження місцевiй територіальнiй громадi.