«Вічний міністр» пішов тихо: чому так сталося і які виклики стоять перед наступником Авакова

16.07.2021
«Вічний міністр» пішов тихо: чому так сталося і які виклики стоять перед наступником Авакова

Арсен Аваков.

Епоха Арсена Авакова на чолі МВС, яка тривала понад сім років (з лютого 2014-го до липня 2021-го) врешті-решт завершилася.

 

Рекордсмен-урядовець (ніхто з міністрів в історії незалежної України не всидів у кріслі так довго) нібито пішов самостійно, без спротиву і скандалу.


Тож заяву Авакова «за власним бажанням» учора підтримав 291 нардеп, хоча навіть у монобільшості визнавали, що якби Арсен Борисович «включився у процес», то такої кількості голосів за його відставку зібрати не вдалося б.

 

Сам Аваков показово до Ради не прийшов і не прозвітував перед обранцями, чим порушив регламент. Чи то образився, чи може вважає, що то не є "царською справою"... 


Що ж змусило урядового «довгожителя» покласти міністерський портфель на умовний президентський стіл, де йому одразу знайшли нового власника — врівноваженого і вочевидь слухняного до побажань Банкової нардепа-«слуги» Дмитра Монастирського?


 У політичному середовищі висловлюються різні версії, адже сам пан Аваков жодним словом не прокоментував свій відхід від справ. Ганебний провал підлеглих у справі Шеремета?

 

Втім на рахунку міністра були й інші «косяки» (корупційна справа «рюкзаків», справи Гандзюк і Стерненка, ґвалтівники з Кагарлика) і вони ніяк не змусили його піднятися з міністерського крісла.


Бажання включитися у передвиборчі перегони за крісло мера Харкова? Втім, якщо так і станеться, це буде лише реакцією на втрату вагомішої посади, але не причиною.

 

Хтось каже, що президент Зеленський «доріс» до того, щоб мати аргументи і силу для спонукання «вічного» міністра до відставки і заміни його на «стовідсотково свою людину» Монастирського.

 

І тут варто зауважити, що за його призначення Рада голосуватиме у п’ятницю (раніше голосування планувалося у четвер після обіду, втім його перенесли, ймовірно, через брак голосів).


 Чи свідчить це про непевні позиції Банкової у просуванні цього кандидата, чи, може, винен сам Монастирський, який примудрився свого часу написати схвальний відгук на фейкову дисертацію «кандидата наук» від ОПЗЖ Іллі Киви?


Отже, питань багато. На думку окремих аналітиків, Аваков знає про реальну ситуацію в країні і про загрози, які перед нею стоять у найближчі місяці (перш за все, внутрішні, передреволюційні) і нібито не хоче бути причетним до можливого придушення протестів.


Чи готовий до цього Монастирський у разі призначення на посаду міністра? Ймовірно, це не так і важливо, бо в опозиції прогнозують, що від пана Дмитра нічого не залежатиме.

 

Бо МВС насправді керуватиме Банкова, а точніше, відомий «кадр з МВС» iз часів Януковича — Олег Татаров. Останній точно знає, як iз мирних протестувальників зробити «терористів і бойовиків». Далі буде?