І ВСУ не допоміг: Зеленський ніяк не зрозуміє, що не має права звільняти суддів КСУ

16.07.2021
І ВСУ не допоміг: Зеленський ніяк не зрозуміє, що не має права звільняти суддів КСУ

Рішення ВСУ щодо Тупицького "неприємно здивувало" Зеленського. (Фото ВСУ)

На Банковій ніяк не можуть або не хочуть зрозуміти демократичний принцип незалежності трьох гілок влади: законодавчої, виконавчої і судової.

 

Бо якби таке розуміння в офiсі Зеленського було, тоді б не довелося червоніти за незаконний указ президента про звільнення судді Конституційного Суду.

 

І неважливо, яким є прізвище «звільненого» судді — Тупицький, Касмінін чи ще якесь, головним є той факт, що президент не має повноважень звільняти суддю Конституційного Суду і крапка!


Власне, це і підтвердив Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду, який не лише задовольнив позов судді КСУ Олександра Тупицького до президента Зеленського, а у своєму рішенні ще й визнав протиправним та скасував указ президента від 27 березня 2021 року №124/2021, яким той намагався скасувати указ про призначення Тупицького на посаду судді КСУ.


 Бо, як зауважили у ВСУ, «підстави і порядок звільнення судді Конституційного Суду України визначені у Конституції», і президент може лише призначати, але не звільняти суддів конституційної Феміди.


Звісно, це рішення можна подати на оскарження до Великої Палати Верховного Суду протягом тридцяти днів. І на Банковій вже заявили, що скористаються цим правом. Щоправда, риторика, з якою в офiсі президента відреагували на рішення ВСУ щодо Тупицького, не може не турбувати: все зводиться до того, що там не бажають виконувати рішення суду, а лише критикувати його. Ще й не розуміють власного місця в конституційній архітектурі влади і, швидше за все, воліють і далі порушувати Конституцію і закони, а не дотримуватися їх.


Звісно, і речник глави держави Сергій Никифоров, і радник керівника офiсу президента Михайло Подоляк після цього гучного програшу у ВСУ, яким нібито «неприємно здивований Зеленський», кажуть лише про те, що таке рішення є ледь не спробою зірвати судову реформу!

 

При цьому обоє вперто повторюють майже як мантру, що «президент діяв законно і в інтересах суспільства».

 

І не можуть зрозуміти, що юридичні хитрощі на кшталт «скасуй указ попередника і позбудься опонента» на рівні вищих судових органів не діє. Це вам не адміністрацію президента перейменувати на офiс і тим самим обійти закон про люстрацію, набравши в штат купу «колишніх» iз часів Януковича.

 

Бо так виходить, що Татаров, який вірою і правдою служив режиму Януковича в часи Євромайдану, нині може працювати на Банковій, а ось Тупицькому бути у владі зась, бо указ про його призначення підписував той самий «легітимний», а з нинішнім президентом у нього якось не склалося...