І вишенька на торті: найсмачніші рецепти з найдешевшими літніми ягодами

13.07.2021

Літо — це безкінечна фруктово-ягідна мелодія.

 

Щойно «відіграла» своє смачне соло полуниця, як «зазвучали ноти» смородини, малини, шовковиці, а тепер iще й вишні.

 

Сезон останньої тільки розпочинається. Ця невибаглива ягода, оспівана ще Тарасом Шевченком («Садок вишневий коло хати...) і Лесею Українкою («Ой, вишеньки-черешеньки...», є практично в кожному садку.


Варення, компот і пиріжки з вишнями — це вже, погодьтеся, класика, яку готують практично на кожній кухні.

 

«Вишні — це найбільш ходова начинка для пиріжків, — розповіла мені якось власниця невеликої пекарні. — Їх продаємо за добу майже вдвічі більше, ніж будь-яких інших».

 

І справді, з випічкою вишня гармоніює бездоганно. Бо вона в міру солодка, при цьому дає кислинку, в міру соковита — не тече, як інші ягоди, чудово поєднується як із білим, так і з шоколадним тістом, смакує і в компотах, і в соусах.

 

Словом, універсальна ягода, яка є фаворитом у рецептах. А ще вона досить дешева — відро вишень у сезон можна купити за 150-200 грн. Ще донедавна таку ціну правили за кілограм черешень!


Тому сьогодні вишня — головна солістка нашої сторінки.

Кекс: спекли — і немає


 

На цей рецепт кекса з вишнями колись натрапила в інтернеті. Оскільки я люблю прості рецепти, а цей — ну справді дуже простий, то він став одним з улюблених. Випікається швидко і зникає з тарілок блискавично.


Отже, знадобиться: 150 г масла (або 120-140 г олії), 3 яйця, 150 г цукру, 1,5-2 ст. борошна, 6 столових ложок води, 2 чайні ложки розпушувача для тіста, пакетик ванільного цукру, 200 г вишень.
 М’яке масло збиваємо з половиною порції цукру, окремо збиваємо з рештою цукру (плюс пакетик ванільного) яйця, з’єднуємо обидві суміші.

 

Додаємо воду, розмішуємо. Всипаємо борошно, в яке додали розпушувач. Тісто має вийти досить густе, але важливо не переборщити з борошном.

 

Тому спочатку додаємо півтори склянки й дивимося на консистенцію, часто цього буває досить. Масло я часто замінюю олією (бажано без запаху), її потрібно приблизно 120-140 мл. З нею теж кекс вдається дуже смачним. Ось тоді борошна можна дати більше.


У змащену форму для кекса (зазвичай беру спеціальну, з виїмкою посередині) накладаємо половину тіста. На нього висипаємо обкачані в борошні вишні (тоді сік ягід «не забруднить» тісто), зверху викладаємо решту тіста.

 

Випікаємо приблизно 40-45 хвилин (дивіться по своїй духовці), готовність перевіряємо дерев’яною скіпкою — вона має бути суха. Готовий кекс посипати цукровою пудрою, і можна кликати до столу свою родину.

Шоколадний пиріг від Лілії Цвіт

Рецептом цього неперевершеного пирога з вишнями ділиться на своєму ютуб-каналі знана українська кулінарка і блогерка Лілія Цвіт.

 

«Він вологий, соковитий, апетитний, по-справжньому шоколадний, а вишня надає йому кислинку. Мінімум зусиль і максимум задоволення», — каже господиня, і я залюбки підтверджу її слова, бо не раз уже готувала пиріг за цим рецептом. Дітям (та й чого приховувати — дорослим теж!) ця випічка неймовірно подобається.


Отже, нам знадобиться: 2 яйця, 200 г цукру, пакетик ванільного цукру, 400 г сметани 20%, 210 г борошна, 50 г какао, 1 ч. л. соди, 1 ст. л. оцту для гашення, 500 г вишні.

 

Для помадки: 50 г шоколаду, 20 г масла.


 Форма — 24 см діаметр.


До яєць додаємо цукор, ванільний цукор і збиваємо все до пишної білої маси. Додаємо сметану.

 

«У цьому рецепті я використовую сметану 20-відсоткової жирності. Але можна використовувати й інші кисломолочні продукти, — каже Лілія Цвіт, — головне — слідкувати за консистенцією тіста».

 

Сметану продовжуємо збивати з яйцями, далі додаємо соду, погашену оцтом. Просіюємо в тісто какао, щоб не було грудочок, та додаємо просіяне борошно. (До речі, я брала значно менше какао, ніж передбачено в рецепті, — усього 30 г, і смак теж був насичено шоколадним). Перемішуємо тісто спочатку ложкою, а потім міксером до однорідності.


Виходить рідке тісто, яке легко перемішується ложкою. Змащуємо маслом форму і наливаємо в неї тісто та викладаємо поверх вишні без кісточок (можна і черешні, вони теж чудово смакують у цьому рецепті). Ставимо випікати при температурі 170 градусів приблизно 40 хвилин. Готовність перевіряємо дерев’яною паличкою.


За бажанням можна полити зверху готовий і ще гарячий пиріг шоколадною помадкою з розтопленого шоколаду та масла. Але можна обійтися й без неї. Все одно буде смачно!

 
«Пиріг дуже легкий і смачний. І завжди вдається! Спробуйте», — заохочує пані Лілія.

Соус до м’яса

Вишні смакують не тільки у випічці, компотах і вареннях, а й із м’ясом. Спробуйте приготувати соус ось за таким рецептом.


Інгредієнти: 1,5 кг вишень, 5-9 ст. ложок цукру, по 0,5 ч. ложки солі, чорного меленого перцю і перцю чилі, 2-3 ст. л. бальзамічного оцту (хто не любить або не має, можна замінити звичайним), 5 зернят коріандру, 5 зерен духмяного перцю, 1 маленький стручок перцю чилі, 1 лавровий листок, 1 ч. л. меленої кориці, дрібка подрібненого мускатного горіха, гілочка розмарину.


Вишні без кісточки перебиваємо блендером в однорідну масу. Ставимо суміш на максимальний вогонь і доводимо до кипіння, збавляємо вогонь до мінімуму і додаємо лавровий листок, коріандр, духмяний перець та порізаний шматочками стручок перцю чилі.


Постійно помішуючи, продовжуємо варити, доки не випарується зайва рідина — вона має мати бажану консистецію майбутнього соусу. Потім додаємо сіль, цукор мелений перець і чилі (пробуйте на смак, якщо не любите надто гостре — додавайте менше гострого червоного перцю), корицю, розмарин, мускатний горіх.


Варимо ще кілька хвилин і додаємо оцет. Ще хвилинку має покипіти — і розливаємо в стерилізовані банки та закатуємо. Вихід — дві півлітрові баночки. Хоча краще розливати в меншу тару і закривати залізними кришками, які не потребують закатування ключем.


І не забудьте залишити трішки для негайної дегустації! Соус смакує з будь-яким м’ясом — віж шашлика до шинки.

Лікер: коли вишня справді п’яна

У моєму записнику цей рецепт записаний як «Лікер Ніни Миколаївни». Ніна Миколаївна — мама моєї однокурсниці Олі Шутенко, з якою ми жили в одній кімнаті університетського гуртожитку.

 

Пані Ніна вже давно відійшла в засвіти, але її пиріжки й інші смаколики, які вона передавала нам у гуртожиток, і досі згадуємо з захопленням і вдячністю. Як і її рецепти, якими Ніна Миколаївна завжди охоче ділилася і які досі часто використовую.


Отже, знадобиться: 1 л вишень, 400 вишневих листочків, 4 л води, 3 кг цукру, маленька чарочка (орієнтовно 40-50 мл) лимонної кислоти, 1 л спирту або міцної горілки.


Вишні (видаляти кісточки не потрібно), листочки та воду доводимо до кипіння і кип’ятимо пів години. Охолоджуємо і проціджуємо. Додаємо цукор і лимонну кислоту. Знову доводимо до кипіння і тримаємо на вогні пів години.

 

Охолодити і додати міцної горілки (перваку). Виходить 6 літрів готового напою. Аромат, колір і смак — неперевершені. Зберігається чудово — може стояти до нового врожаю. Але напій виходить дійсно дуже солодкий, тому раджу пити з льодом.


А ось іще один рецепт солодкої вишневої наливки, і теж від пані Ніни.


Знадобиться: 1 літрова банка вишень без кісточок, 1 л. горілки, 1 склянка води та 2 склянки цукру.


Вишні залити горілкою та місяць вичекати, щоб настоялося. Процідити, додати воду та цукор. Розмішати до розчинення цукру і розлити по пляшках. Все, можна запрошувати подруг на дегустацію.

А тепер — про запас

Звичайно, щоб запастися вишнями на зимовий період, їх найкраще заморозити. Але якщо розмір морозильної камери не дозволяє? У цьому випадку мене виручає давній рецепт, яким поділилася тітка, татова сестра Людмила Можарівська.


Отже, в літрову банку накладаємо вишні з видаленими кісточками, злегка стоптуючи. Засипаємо поверх 2-3 столові ложки цукру. Заливаємо окропом і стерилізуємо 10 хвилин.

 

Після цього закатуємо і даємо відстоятися під ковдрою, поки не схолоне. На півлітрову банку (а це, як показала практика, найбільш ходовий об’єм) даємо 1,5 ст. ложки цукру і стерилізуємо 6-7 хвилин.


Такі вишні чудово зберігаються. А головне — тримають форму (не розварені), мають гарний колір, підходять для вареників, пиріжків та іншої випічки. Тобто виручать у будь-якій ситуації.
Нехай ваше літо буде ароматним і ягідним!

 

Смачного!