Золотий диплом: в Україні різко зросли ціни на вищу освіту

16.06.2021
Золотий диплом: в Україні різко зросли ціни на вищу освіту

(Фото з сайту kowel.rayon.in.ua.)

Українські університети оновили ціни на навчання у 2021 році.

 

Рік навчання на контракті тепер коштуватиме дорожче в деяких вишах на 20%.

 

Більшість вищих навчальних закладів цього року, як і минулого, підняли вартість навчання на 10%.

 

Проте це не стане остаточною і фіксованою ціною, у вишах уже заявили, що ціни в 2022 році також зростуть.


Серед найпрестижніших університетів — Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

 

Середня вартість навчання в КНУ — близько 44 тисяч гривень на рік.

 

Найбільш бюджетними спеціальностями у 2021 році стали історія, археологія, бібліотечна та архівна справа, соціальна робота — рік на контракті обійдеться в 31 тисячу гривень.

 

Водночас факультет міжнародних відносин iз вивченням двох іноземних мов коштує від 57 тис. 400 гривень за рік.

 

Магістратура обійдеться ще дорожче — у понад 70 тисяч на рік.

 

«Я навчаюся на бюджеті. Вступила завдяки ЗНО і неймовірно щаслива. Бо розумію, хоч як батьки старалися, вони не змогли б заплатити таку суму. Загалом навчанням задоволена. Рівень викладачів хороший і конкуренція сильна. Однак ціна, як на мене, — захмарна, зважаючи на рівень життя в Україні. Все-таки потрібно давати можливість учитися трохи дешевше, бо різне трапляється», — коментує «УМ» студентка історичного факультету Марія Шаповал.


Навчання в Києво-Могилянській академії теж обійдеться для контрактників у кругленьку суму. В цьому університеті найдешевші факультети — екологія та біологія. На них рік навчання обійдеться у 27 тис. грн на рік. Натомість найдорожчі факультети — міжнародні відносини, комп’ютерні науки та право — там рік навчання коштуватиме від 55 тис. гривень.


Харківський юридичний університет ім. Я. Мудрого. У цьому виші навчання на бакалавра за спеціальностями — право, міжнародне право, економіка стартує від майже 30 тисяч гривень на рік. Магістратура — 38 тис. 900 грн на рік.

 

«Навчаюся на контракті. Сума, звісно, немала, але батьки погодилися платити, бо юридична освіта в Україні дуже перспективна. Це можливість потім отримати перспективну та оплачувану роботу. Тим паче що в Харкові, за популярними рейтингами, найкраща — це юридична освіта. Тому, навіть не сумніваючись, вступав саме сюди», — розповідає третьокурсник Руслан Уманський.


Контрактникам Львівського національного університету ім. І. Франка у 2021 році доведеться заплатити від 23 тис. 642 гривні на рік за освіту на факультетах географії, історії, деяких факультетах культури та мистецтв, математики, філології та філософії.

 

Водночас навчання на спеціальностях право, статистика та інженерія програмного забезпечення коштує від 36 тис. 255 грн на рік.


Дніпровський національний університет ім. О. Гончара. Найдешевші факультети в цьому навчальному закладі готують шкільних викладачів математики, хімії, фізики та теплоенергетиків.

 

Там навчання на контракті коштує від 11 тис. 300 грн на рік. Натомість такі спеціальності, як міжнародні економічні відносини, суспільне здоров’я, кібербезпека, комп’ютерна інженерія, — від 32 тис. 900 грн на рік.