Прощання з радянським «Утьосом»: у Харкові показали новий кулемет і гвинтівку для ЗСУ

16.06.2021
Прощання з радянським «Утьосом»: у Харкові показали новий кулемет і гвинтівку для ЗСУ

Цей 12,7-міліметровий кулемет замінить у ЗСУ застарілий «Утьос». (Фото Міноборони)

Підприємство «ХАДО-Холдинг» запропонувало армійцям одразу дві моделі нової зброї — 12,7— міліметровий кулемет, що замінить у ЗСУ застарілий «Утьос» і 14,5-міліметрову антиматеріальну гвинтівку.


«На розробки, здатні уражати легкоброньовані об’єкти, ми чекали з нетерпінням, — повідомив міністр оборони України Андрій Таран.

 

— Зрозуміло, що основним елементом стрілецької зброї є ствол, технологічний процес виробництва якого складний та потребує певного досвіду. Тому із задоволенням інформую, що 12,7х108-мм єдиний кулемет від «ХАДО-Холдинг» успішно проходить попередні випробування».


За словами очільника відомства, оптимізму йому додає і той факт, що великокаліберні антиматеріальні гвинтівки цієї ж вітчизняної фірми були прийняті на озброєння минулого року і вже встигли «навести страху на ворога».

 

 

У свою чергу, нова модель кулемета по завершенні випробувальних тестів покриє всі потреби армії у таких зразках озброєння. Їх встановлять на бойову техніку, кораблі та військові гелікоптери.


Це далеко не перша новинка такого класу, що з’явилася у вітчизняних силових підрозділах. Нещодавно спецпризначенці Національної гвардії отримали на озброєння перші партії штурмових гвинтівок UAR-15 виробництва української компанії Zbroyar.

 

Гвинтівки відповідають стандартам НАТО (патрон 5,56х45 мм) і замінять застарілі автомати Калашникова. Військові наразі також тестують чеську 155-мм самохідну гаубицю Dana M-2. Про намір закупити цю модель для війська у Міноборони повідомили ще восени минулого року.