Ляшко обіцяє вже в червні пришвидшити темпи вакцинації - але наразі до турборежиму далеко

01.06.2021

За останню добу в Україні зафіксували трохи більше тисячі випадків хворих на коронавірус. Госпіталізували понад 800 пацієнтів. Померли 64 хворих.

 

Найбільше нових інфікованих виявили на Дніпропетровщині. Лідерами за поширенням ковіду також є Миколаївська та Запорізька області.


Тим часом темпи імунізації пришвидшать у червні. У цьому запевнив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

 

За його словами, зараз в Україні немає стільки вакцин, щоб повністю завантажити всі платформи для щеплення. Однак наступного місяця в МОЗ очікують нові надходження препаратів.

 

«Усе залежить від кількості вакцини, яка є на території України і якої недостатньо. Тому ми не можемо повністю завантажити всі наявні платформи. Вже в червні в нас повинен бути перший такий старт, коли велика кількість вакцини одночасно прибуде в Україну. Це дозволить наростити темпи щеплень», — заявив Віктор Ляшко.

 

Також стало відомо, що вже більше мільйона українців отримали першу дозу вакцини від коронавірусу. Двома дозами щепили понад 125 тисяч людей. Це дані Міністерства охорони здоров’я.


Аби імунізувати мільйон наших співгромадян, знадобилося понад три місяці. До слова, в Іспанії це зробили за 17 днів. А у Франції та Польщі — приблизно за місяць.

 

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко пообіцяв упродовж літа вакцинувати 5 мільйонів українців. І це — двома дозами. Він також запевняє, що до кінця року щеплення зможуть зробити всі охочі.

 

В уряді підрахували, що до кінця року потрібно імунізувати 24 мільйони українців. Це — 48 мільйонів щеплень. Починаючи від травня, щомісяця планували робити понад 5,6 мільйона уколів.

 

Це приблизно 190 тисяч щеплень у день. Однак бачимо, що вже зараз реальність відстає від амбітних цілей. До прикладу, напередодні імунізували тільки 8,5 тисячі людей. Майже за весь травень вакциновано майже 389 тисяч замість очікуваних більш ніж 5,5 мільйона.


Тим часом у Києві та Львові відкрилися центри вакцинації. Щеплення там робитимуть людям, які зареєструвалися в додатку «Дія». У столиці такий пункт облаштували на базі Міжнародного виставкового центру.

 

У Львові людям роблять щеплення на стадіоні «Арена Львів» китайською вакциною «Коронавак». 25 травня Львівщина отримала 16 тисяч доз цього препарату. Щодня планують вакцинувати по 300 людей.


Нагадаю, що днями наша держава отримала першу партію вакцини від коронавірусу Pfizer, яку купили за бюджетні гроші. Це 117 тисяч доз.

 

«Пфайзером» щеплюватимуть освітян, медиків, військовослужбовців, співробітників структур державної безпеки та представників іноземних дипломатичних установ в Україні.