Зеленський прагне зустрітися з Путіним і таки зазирнути йому в очі

19.05.2021

Ескалація стихає, і Росія не піде на повномасштабну війну. Таку заяву зробив президент України.

 

Він підтвердив, що Кремль майже не відводить війська на східному кордоні України, та, попри це, гарант вважає, що ситуація поліпшилася.

 

«Ми розуміємо, що десь 3,5 тис. людей військового контингенту пішло назад, але це лише ті, хто був у тимчасово окупованому Криму. Що стосується контингенту і техніки на кордонах України і Росії — ми зменшення там не фіксуємо. Збільшення також не фіксуємо. Дуже повільно вони відходять назад, але дуже-дуже повільно», — наголосив Володимир Зеленський.

 

Та попри такі заяви, вогонь на лінії зіткнення жодного дня не стихав. За останні дні російські незаконні збройні формування кількадесят разів порушували режим тиші.

 

Водночас газета «Нью-Йорк Таймз», посилаючись на джерела у Пентагоні, пише, що на кордоні з Україною перебуває 80 тисяч російських військових — це рекорд iз часів 2014 року.

 

Керівники Збройних сил України також називають безпекову ситуацію тривожною. Кажуть : лише в ОРДЛО Кремль стягнув 28 тисяч військових, до того ж постійно посилює свою обороноздатність на кордоні.

 

«Слід зазначити, що починаючи з березня кількість обстрілів і застосування противником важкого озброєння зросла. Російські окупаційні війська продовжують підвищувати рівень боєздатності завдяки бойовим навчанням в єдиній системі військ Російської Федерації. З метою своєчасного реагування противник тримає в бойовій готовності чергові підрозділи артилерії, систематично проводить тренування підрозділів і приводить їх у вищу ступінь бойової готовності», — зазначив Сергій Наєв, заступник начальника Генерального штабу ЗСУ.


Глухий кут і на дипломатичному фронті. Тристороння контактна група так і не змогла домовитися про «пасхальне перемир’я», яке так довго анонсували на Банковій. Керівник офісу президента Андрій Єрмак напередодні заявив, що «затяжна стагнація» простежується і в переговорах радників лідерів «нормандського формату». Тому українська влада покладає надії на зустріч Зеленського і Путіна тет-а-тет.

 

Також Єрмак додав, що однією з тем ймовірної зустрічі може стати виконання домовленостей Паризького саміту «нормандської четвірки». Та водночас у Кремлі чітко дають зрозуміти : Путін говоритиме винятково про двосторонні відносини, а тему Донбасу навіть не буде порушувати.

 

В Росії вимагають, аби Київ вів прямий діалог iз ватажками так званих «Л/ДНР». Та, попри це, Зеленський заявив, що зустріч таки має відбутися, а офіс президента її активно готує. Поки ані місце, ані дата не відомі.