А далі хто? Верховна Рада спробує відправити у відставку трьох міністрів

19.05.2021
А далі хто? Верховна Рада спробує відправити у відставку трьох міністрів

Міністр Степанов: «Чи програна битва? Ні. Все тільки починається». (Фото з сайту pravda.com.)

Двоє йдуть мирно, третій грюкає дверима

Понад 48 тисяч людей померло від COVID-19 за рік в Україні. Ця вражаюча цифра дорівнює населенню невеличкого міста, наприклад, Миргород чи Лубни. Найвразливішою категорією залишаються люди віком 65+.

 

А якщо є супутні захворювання, без імунітету шанси на одужання у випадку зараження на коронавірус знижуються. Проте від початку кампанії з імунізації вакцинуватися змогло лише кілька відсотків людей, а за кількість щеплених громадян iз групи ризику годі й говорити.


Тож не дивно, що Україна стрімко б’є антирекорди за кількістю смертей від коронавірусу, оскільки посідає останні місця за темпами вакцинації.


Максим Степанов очолює МОЗ із березня 2020 року. Його назвали «квітневим» міністром, адже два попередники були звільнені після місяця роботи. Втім пан Степанов втримався в своєму кріслі навіть не впродовж квітня, а понад рік.

 

За цей час неодноразово порушувалося питання щодо його відставки, а перебування Степанова на посаді запам’яталося відразу кількома скандалами: йому закидали спроби зупинки медичної реформи, не­ефективність у боротьбі з коронавірусом.

 

А ще гучна епопея з костюмами для медиків, які замовляли, коли в Україні було 2 тисячі хворих на COVID-19, а отримали, коли захворіли вже майже 20 тисяч.


Усунути міністра охорони здоров’я від виконання справ планували ще наприкінці квітня, однак Рада могла не встигнути справитись iз процедурою до травневих свят, а залишати МОЗ на кілька тижнів без керівника в «Слузі народу» не наважилися.


Утім 14 травня українців приголомшила новина про можливу відставку одразу трьох міністрів. Володимир Зеленський, зібравши в офісі президента міністра інфраструктури Владислава Криклія, міністра економіки Ігоря Петрашка та міністра охорони здоров’я Максима Степанова, запропонував їм скласти повноваження за власним бажанням. Перші двоє погодилися, їхні заяви вже з’явилися в парламенті.


А ось очільник МОЗу взяв час, аби подумати, проте, поки він думав, прем’єр-міністр підписав подання в парламент на його звільнення. В понеділок пан Степанов написав у фейсбуці: «Чи програна битва? Ні. Все тільки починається». І додав до цього допису відеозвернення, де назвав нападки на нього «підкилимною боротьбою противників змін».


Але, відверто кажучи, прорахунки в роботі дійсно були. Саме провал вакцинації, постійне перенесення термінів поставок і стали основними причинами, через які хочуть відправити міністра охорони здоров’я у відставку. Окрім цього, парламентарії зібрали 150 голосів для винесення на розгляд цього питання в обов’язковому порядку Верховною Радою.


У свою чергу глава фракції «Слуга народу» Давид Арахамія зазначив, що позитивний результат у переговорах про постачання вакцин в Україну — це успіхи не Степанова і не МОЗ. Якби не особисте втручання президента у процес пошуку препаратів — щеплених в Україні було б у рази менше.


17 травня під стінами Верховної Ради відбулася акція протесту проти чинного міністра охорони здоров’я під назвою «Степанов має піти». Це була перша акція без людей. Замість мітингарів на порожній площі стояли лампадки, що символізували 48 тисяч людей, які померли від коронавірусу.


— Степанов повинен піти, — каже голова Координаційної ради фонду «100% життя» Дмитро Шерембей, зазначивши, що 2020 рік був найгіршим, якщо оцінювати роботу Міністерства охорони здоров’я.

 

— Тисячі людей померли за рік не через поширення коронавірусу в Україні, а через тотальне бездіяння. Лише карантинами людей не врятувати. У МОЗі були всі важелі й ресурси, щоб у реанімаційних відділеннях з’явилося обладнання, достатня кількість кисню, щоб було правильно організоване тестування і вакцина ще в лютому потрапила в Україну. Нашому фонду 20 років. І більш корумпованого й недієздатного міністерства ми, на жаль, не бачили.


Утім піти по-англійськи не вийде. Заступниця голови Верховної Ради України Олена Кондратюк запропонувала перед голосуванням за відставку міністрів заслухати їхній звіт про роботу, витрачені кошти, аби кожен з них міг пояснити, що вдалося, а що ні.

Коли спорожніють крісла...

Хто ж може замінити трьох міністрів? У монобільшості повідомили, що основним кандидатом на посаду міністра економіки розглядають голову Державної податкової служби Олексія Любченка.

 

Замінити Криклія на посаді міністра інфраструктури може очільник Укравтодору Олександр Кубраков. А міністерське крісло очільника МОЗу, ймовірно, посяде чинний заступник Степанова Віктор Ляшко.


Проте профільний комітет Верховної Ради не підтримав подання Дениса Шмигаля, яким пропонувалося звільнити главу МОЗу Максима Степанова, відтак рішення — за народними депутатами.


У свою чергу авторитетні медики України, серед них директор Інституту серця Міністерства охорони здоров’я, кардіохірург Борис Тодуров і провідна інфекціоністка МОЗ Ольга Голубовська, виступили проти відставки Максима Степанова.

 

Вони записали спільне звернення до народних депутатів Верховної Ради, наголосивши, що в країні поки що немає належної професійної заміни в медичній сфері.


Питання про відставку трьох міністрів народні обранці мали розглянути у вівторок  на позачерговій сесії, що мала відбутися після 16.00. А заповнити вакантні крісла — в четвер.

 

Якщо ж міністра Степанова таки справді відправлять у відставку, то він стане вже третім очільником МОЗ, якого звільнили за каденції президента Зеленського.