Заберіть свої гроші: заявки на компенсації у локдаун приймають до 18 травня

14.05.2021
Заберіть свої гроші: заявки на компенсації у локдаун приймають до 18 травня

На 8 тисяч гривень з бюджету зможуть претендувати не всі ФОПи з «червоних зон».

В Україні триває прийом заявок на отримання компенсації від держави за вимушену бездіяльність у локдаун. Право на допомогу мають підприємці у статусі ФОП та наймані працівники, робота яких була призупинена через запровадження в регіонах України «червоної» карантинної зони. Зарплата претендентів не має перевищувати за квартал 30 тисяч грн. Розмір компенсації становить 8 тисяч гривень.


Отримати допомогу від держави можна впродовж 30 днів із дня запрова­дження «червоної» зони в регіонах, нагадав прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. А якщо область була віднесена до «червоної» зони впродовж лютого-березня, то звернутися по фінансову допомогу можна через портал чи додаток «Дія» до 18 травня включно.


Чиновники запевняють, що держава вже направила на виплати компенсацій за карантин 600 мільйонів гривень. Тільки в перший день старту, за офіційною статистикою, було подано понад 116 тисяч заявок на отримання цієї допомоги.


Компенсацію за карантин можуть отримати лише ті підприємці чи наймані працівники, які підпадають під визначені урядом види економічної діяльності. «Підприємці та наймані працівники в «червоних зонах» мають подати запит через портал або застосунок «Дія». Тому закликаю українців в областях, які перебували в «червоних» зонах епіднебезпеки, надсилати заявки на отримання допомоги. Сподіваюся, що місцева влада теж підставить плече підтримки та збільшить виплати людям у межах своїх регіонів», — закликав прем’єр. Порядок виплат «8 тисяч від уряду» Кабінет Міністрів затвердив своєю постановою ще 11 квітня.


На 8 тисяч гривень з бюджету зможуть претендувати не всі ФОПи з «червоних зон», а лише ті, хто зареєструвався понад три місяці тому, сплатив єдиний соціальний внесок більш ніж за пів року та не є одночасно підприємцем та найманим працівником. Утім навіть скептикам варто все ж зазирнути на сайт diia.gov.ua, бо серед тих, кому нині ще світить така держдопомога, — працівники музеїв, бібліотек, архівів, кінотеатрів тощо.

 

У списку такі КВЕД, як «Прання та хімічне чищення текстильних і хутряних виробів» (96.01), «Функціювання спортивних споруд» (93.11), усього — 39.


Загалом локдаун в Україні спричинив падіння середньої зарплати. Більшість роботодавців пропонували заробітну плату, значно нижчу середньоринкової. Зазначається, що найбільше постраждали професійні сфери, пов’язані з роботою з людьми, мистецтвом і виробництвом.

 

Так, падіння заробітних плат у категорії «Спорт, фітнес» склало 48%. У категорії «Мистецтво, медіа» — на 36%. Несподівано просіла традиційно стабільна у фінансовому плані категорія державних службовців. Падіння пропонованих окладів чиновників склало 29% (з 22 тис. 650 грн до 16 тис. грн).


Однак є й галузі, які показали, навпаки, зростання окладів: юриспруденція (+29%), консалтинг (+25%) і топменеджмент (+19%). Максимальне зростання середньої заробітної плати показала категорія «Безпека» — наприкінці квітня середня компенсація кандидатів сегмента зросла на 57% і склала 12 тис. 297 грн/місяць. Зросли оклади і в індустрії IT/телеком (зростання компенсації склало +26%). Оклади фахівців iз продажів практично не змінилися.


Водночас більшість роботодавців України пропонували заробітну плату, значно нижчу вiд середньоринкової. Так, компенсація за роботу 57% вакансій наприкінці квітня стартувала від 9 тис. 700 грн. Ще 23% роботодавців пропонували оклад від 19 тис. 500 грн/місяць. 11% компаній були готові платити від 29 тис. 200 грн. Вищi оклади (від 39 тис. 000 грн і вище) пропонували всього лише 9% українських роботодавців.