Навіть на п'ять сходинок: в Японії набувають популярності мініескалатори

21.04.2021

Здавалося б, кого сьогодні можна здивувати звичайнісіньким ескалатором, яких тепер повно не лише на станціях метро, а й у різних торгових чи бізнесцентрах.

 

Та диво техніки для підйому пасажирів у торговому центрі японського міста Кавасакі вражає відвідувачів... своєю висотою — всього лишень 83 см, тобто п’ять сходинок (які розташовані поруч, проте відвідувачі все ж надають перевагу саме мініескалатору).


Уперше ескалатори з’явилися в 1892 р. в Америці, де Джесс Рено запатентував свій винахід саме як атракціон для туристів.

 

Це були гумові стрічки, які рухали дерев’яні сходинки. Вже у 1896 р. цей «атракціон» встановили в Коні-Айленді — нью-йоркському парку.

 

Згодом винахідники компанії Otis Elevator Company, що спеціалізувалася на підйомних механізмах, представили свій вдосконалений винахід на Всесвітній Паризькій виставці 1900 року.

 

Відтоді й почалося «світове» турне ескалаторів по містах і континентах. Уже в 1911 році вперше було встановлено ескалатор у лондонському метро на станції Earl’s Court, а ще через 10 років компанія Otis Elevator Company вдосконалила цей підйомний механізм настільки, що він без змін слугує людям і донині.


Проте встановити мініатюрний підйомник — на це здатні лише японці, яким під силу створювати не лише мініатюрні деревця — бонсай, а й найдовершеніші дива техніки.