11-рiчний харків’янин рекордно склав англійську мову: найвищий рівень за системою Кембриджа

13.04.2021
11-рiчний харків’янин рекордно склав англійську мову: найвищий рівень за системою Кембриджа

Лев Бондаренко має феноменальну пам’ять. (Фото з сайта 5.ua.)

Черговий національний рекорд 11-річний Лев Бондаренко встановив у харківській школі, що є центром оцінювання знань іноземних мов за Кембриджською системою.

 

Тут кажуть, що майбутнім кандидатам наук, професорам і доцентам достатньо захистити рівень, що має назву В2.

 

Яким же було здивування екзаменаторів, коли юний поліглот без особливих зусиль отримав максимально високий показник — С2.


«Це свідчить про те, що він абсолютно все чує, що говорять іноземці, — пояснив викладач англійської Сергій Бойко. — Лев може читати будь-яку літературу сучасну, будь-які статті. Він може спілкуватися англійською мовою з будь-якими людьми».


До нового рекорду хлопець готувався самостійно при допомозі інтернету; жодних спеціалізованих курсів не закінчував. Причому, англійська юному поліглоту сподобалася не одразу.


«Я йому включила відео у сiм років, але він сказав, що нічого не розуміє, й вимкнув, — пригадує мама Льови Ольга Звянцева. — Тоді вирішила, що йому ще зарано. А потім Лев захопився статтями у Вікіпедії. Оскільки переклад був не надто вдалим, почав читати в оригіналі».


Паралельно хлопець став дивитися англомовні фільми з субтитрами і самотужки освоїв мову. За словами вундеркінда, його прикладом може скористатися будь-хто. Достатньо просто щодня виділяти трохи часу на запам’ятовування хоча б кількох слів з правильною вимовою і не скаржитися на брак часу.


Свій перший національний рекорд Лев Бондаренко встановив у п’ять років, прочитавши з найвищою швидкістю незнайомий текст. Тобто за хвилину зумів вимовити 141 слово.

 

А вже у шiсть років хлопчина здивував екзаменаторів феноменальними для свого віку знаннями з географії, безпомилково назвавши столиці усіх країн світу.


Далі було випробування з біології: Леву показали зображення 310 живих істот — і він озвучив їхні наукові назви. Свій четвертий національний рекорд восьмирічний вундеркінд встановив завдяки знанням iз квантової фізики та астрофізики.


«Мені називали термін, — пригадує хлопчина, — а я давав його повний опис. — Наприклад, таке. Нейтріно. Зіна, фатіна і фіксина змішуються, утворюючи нейтрину. Або — квазар. Це клас астрономічних об’єктів, що є найяскравішими об’єктами у Всесвіті».


На рекорді з англійської мови Лев теж не збирається зупинятися, оскільки наразі вивчає японську, китайську, іспанську та німецьку.