Росія «обліпила» кордон з Україною десятками батальйонно-тактичних груп

02.04.2021

Станом на ранок 1 квітня зафіксовано три обстріли з боку російсько-окупаційних військ, зокрема неподалік Світлодарська, Золотого-4 та селища Новгородське.

 

В останню добу березня на фронті збройні формування РФ п’ять разів порушили режим припинення вогню.

 

Так, у районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід», неподалік населених пунктів Піски та Водяне, що на Приазов’ї, окупанти відкривали вогонь із гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.


У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ», поблизу населених пунктів Світлодарське, Луганське та Золоте-4 загарбники обстрілювали наші позиції з автоматичних станкових та ручних протитанкових гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. Бойових втрат серед військовослужбовців ЗСУ немає.


Крім того, 31 березня передові підрозділи ЗСУ зафіксували виконання інженерних робіт збройними формуваннями РФ і створення нових укріплень у напрямку лінії розмежування на околиці Калинівки, що на тимчасово окупованій території Донецької області. Усе це свідчить про те, що представники російсько-окупаційних військ продовжують порушувати раніше досягнуті домовленості.


Того ж дня під час відеозасідання Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі на рівні голів делегацій російська делегація не підтримала пропозицію Києва про повну тишу на Донбасі з 1 квітня.

 

У відповідь українська сторона зазначила, що «просування з будь-яких інших питань: політичних, гуманітарних, економічних, подальше узгодження кроків сторін є проблемним, якщо не виконано головну, базову умову — повне і всеосяжне припинення вогню».


Але ця позиція представників РФ не дивує, адже напередодні прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив: «Ми висловлюємо стурбованість у зв’язку зі зростаючою напруженістю і висловлюємо стурбованість, що так чи інакше українська сторона може піти на провокаційні дії, які призведуть до війни».

 

Тобто Кремль не виключає поновлення війни на Донбасі.


Про це також свідчить інформація, оприлюднена трохи раніше головнокомандувачем ЗСУ Русланом Хомчаком, — про те, що Росія стягує війська до кордону з Україною й ЗСУ готуються поповнитись при потребі резервістами.

 

«На території Ростовської області додатково розміщено до 12 батальйонних тактичних груп із терміном готовності одну-дві доби, що забезпечують мінімально необхідний комплекс заходів негайного реагування на можливі військові дії з боку України», — заявив Хомчак.

 

Він повідомив також, що для підготовки фахівців розвідувальних спеціальних підрозділів на тимчасово окупованій території сходу України перебуває апарат військових радників та інструкторів збройних сил РФ загальною чисельністю понад 2 тисячі осіб.


Загалом, додав головнокомандувач ЗСУ, «станом на 30 березня вздовж державного кордону України та тимчасово окупованих територій України і АР Крим утримується 28 батальйонних тактичних груп противника, а саме в Брянській, Воронезькій, Ростовській областях i на території тимчасово окупованого Криму».