Дорожня карта читача: рейтинг книжкової якости

26.02.2021
Дорожня карта читача: рейтинг книжкової якости

Карантин не дозволив традиційну церемонію вшанування лавреатів ХХІІ Всеукраїнського рейтингу «Книжка року».

 

Організатори замислили онлайн-презентацію переможців. Київрада виділила відповідне фінансування.

 

Але в перебігу підготовки змінилися нормативні документи, що регулюють надходження коштів: скасовано аванс. А як виявилося, деякі ключові послуги з якісного відео-івенту можливі лише за передоплатою.

 

Тож «Книжка року» змушена проВ семи тематичних номінаціях 53 експерти оцінили понад 1000 видань. Рейтинг кожної книжки — це кількість набраних балів поділена на кількість експертів номінації.

 

У декількох підномінаціях рейтингова різниця між першою і другою позицією виявилася настільки малою, що її можна вважати за статистичну похибку. Вирішили в таких випадках оголосити лавреатами обидвох претендентів.


Учетверте присуджено премію «Нонфікшн» за кращу книжку вітчизняного автора, яка висвітлює, інтерпретує та аналізує факти і явища суспільного життя, історії, природи або мистецтва.

 

Обов’язкові вимоги до номінантів: автор — громадянин України; книжка видана упродовж цього преміального сезону і не є перевиданням. Фіналіст одержує винагороду у 25 000 гривень, лавреат — 40 000.

 

Меценати премії — Антон Тихий та Володимир О.Тихий. У сезоні-2020 фіналістом став Дмитро Горбачов із книжкою «Лицарі голодного Ренесансу», лавреатом — Тарас Лютий з «Культурою принад і спротиву».


Відзнака «Видавничий імідж року» визначається за сумарним рейтингом книжок даного видавництва, які потрапили до Коротких списків.

 

До шорт-листів увійшло 331 видання від 85 видавництв (Київ — 55, Львів — 11, Харків — 8, Чернівці — 3, Рівне — 2, Брустурів, Житомир, Запоріжжя, Івано-Франківськ, Тернопіль, Хмельницький — по 1).

 

Уперше іміджеву відзнаку здобуло видавництво «Дух і Літера»: 21 книжка в Коротких списках із сумарним рейтингом 751,72. Верхівка списку така:



К.: Дух і Літера — 21 / 751,72
К.: Наш формат — 19 / 609,50
К.: Темпора — 16 / 600,22
Л.: Видавництво Старого Лева — 20 / 559,70
Х.: Фоліо — 14 / 444,91
К.: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА — 13 / 328,99
Л.: Апріорі — 10 / 308,85



Шість видань здобулися найвищого рейтингу (їхні обкладинки репродуковано на цій сторінці) — з них експерти й мусили оголосити Ґран-прі. Проте процедуру спільного зібрання усіх фахівців скасував той самий карантин. «Книжка року’2020» не має найвищої відзнаки.


Минулого літературно-книжкового сезону вперше стали лавреатами рейтингу книжки видавництв «Довженко-Центр», «Лабораторія» та «Новий Акрополь» (за всю історію «Книжки року» переможцями ставали книжки 134 видавців).

 

22-річний п’єдестал — перші місця та спеціальні відзнаки (премія «Нонфікшн», «Видавничий імідж року», Ґран-прі) — має такий вигляд:



К.: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА — 40 відзнак
К.: Темпора — 34
Л.: Видавництво Старого Лева — 23
К.: Дух і Літера — 22
К.: Критика — 20
К.: Факт — 17
К.: Балтія-Друк — 16
Х.: Фоліо — 14
Читаймо книжки, що стали подією! сто оприлюднити результати рейтингу.