Ізюмська міськрада вже три роки не може продати бронзового Леніна

10.02.2021
Ізюмська міськрада вже три роки не може продати бронзового Леніна

А колись стояв...

Чиновники міста Ізюм оголосили на сайті Prozorro електронний аукціон iз продажу «об’єкта малої приватизації — скульптури «В. І. Ленін». 

 

Пропозиція досить цікава, адже покупець отримає не просто чотириметрову фігуру декомунізованого вождя, а 1,5 тонни чистої бронзи.


Ізюмчани не приховують, що лот рекламується не як історичний символ, а як цінна вторинна сировина, проте й за таких умов охочих немає.

 

«Ми вже три роки поспіль його продаємо — з 2017 року, але чомусь ніхто не купує, — розчаровано повідомив мер міста Валерій Марченко. — Двічі виставляли. Оце вже буде третя спроба».


Містяни ідею чиновників сприйняли неоднозначно, але без відвертого осуду. Один з користувачів сайта, наприклад, порадив не продавати Леніна взагалі, адже «ситуація у світі нестабільна». Мовляв, стара влада може ще воскреснути, а в Ізюмі раз — і вже є готовий Ілліч.

 

Ще один дописувач підказав продати скульптуру за дорого «місцевим ОПЗЖистам», бо вони будуть радо «катати її на броньовичку по своїх збіговиськах». Та й місту, на його думку, буде хоча б якась фінансова допомога від тих «опозиціонерів».


Ще одну пораду ізюмській мерії дала представниця Українського інституту національної пам’яті Марія Тахтаулова: «Якщо пам’ятник не вдасться продати, то його можна відвезти до музею «Парк радянського періоду», що в Путивлі».

 

Але до такої підказки в Ізюмі навряд чи дослухаються, адже, як свідчить практика, ідея з продажем Ілліча не така вже й примарна. Скажімо, наприкінці 2018 року Семенівській міськраді Чернігівської області поталанило збути свого вождя на схожих торгах.

 

Аукціоном тоді зацікавилося аж 14 учасників! Правда, семенівці погодилися на 220 тисяч гривень, у той час коли ізюмчани просять за свій лот замалим не пів мільйона. Меншу суму управлінці відкинули, оскільки за виручені кошти хочуть переобладнати місцеву лікарню.