Строчіть доноси: Рада дозволила анонімні повідомлення про корупцію

05.02.2021
Строчіть доноси: Рада дозволила анонімні повідомлення про корупцію

Під кінець своєї істеричної промови Рабінович заспівав «Вставай, страна огромная...»

Учорашнє засідання Верховної Ради пройшло набагато спокійніше, ніж засідання в середу, коли топ-новиною і в країні, і в Раді було закриття трьох телеканалів, пов’язаних з «Опозиційною платформою — За життя».

 

З самісінького ранку середи депутатську трибуну взяли в облогу представники цієї фракції, а Вадим Рабінович погрожував президенту Володимиру Зеленському імпічментом.

 

З його істеричного виступу, висловленого мовою Миколи Азарова, країна дізналася, що саме закриті три канали є, виявляється, «провідними інформаційними» в Україні, «саме вони «несуть людям правду», що «влада створила групу так званих патріотів, щоб убивати незалежних журналістів», а Зеленський своїм рішенням узагалі кинув виклик «європейському майбутньому України».

 

ОПЗЖ за європейське майбутнє? Та невже? От це і є той рівень «правди», який несуть людям «провідні телеканали» та їхні власники й глашатаї.

 

Насправді співчувальникiв горю ОПЗЖ в залі було небагато. А згодом стало відомо, що Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки підтримав рішення РНБО про запровадження санкцій стосовно «медведчуківських» телеканалів. Причому члени комітету були одностайними. Про це повідомила нардепка від «Слуги народу» Мар’яна Безугла у фейсбуці.

 

Тож, не отримавши співчуття колег у залі, ОПЗЖ підтягнула вчора до будівлі парламенту мітингарів на свою підтримку. Між протестувальниками та правоохоронцями відбулися сутички. 

 

Тим часом у самому парламенті тривала досить спокійна і плідна робота. Зокрема, депутати вчора підтримали за основу законопроєкт №4543 щодо розблокування аукціонів великої приватизації, які зупинили через пандемію коронавірусу. «За» проголосували 284 народнi депутати.

 

Як ідеться в пояснювальній записці, метою цього законопроєкту є «наповнення державного бю­джету коштами від продажу об’єктів великої приватизації». Нагадаємо, список приватизації Фонду держмайна на 2021 рік містить понад 500 об’єктів, з яких 53 — перспективні об’єкти великої та середньої приватизації.

 

Після цього депутати розглянули низку поправок до законопроєкту про викривачів корупції, більшість із яких були проголосовані.

 

Зокрема, нардепи 253 голосами «за» підтримали в другому читанні законопроєкт №3450, який передбачає створення Єдиного порталу повідомлень про корупцію. Згідно з документом, повідомляти про факти корупції тепер можна анонімно, а для викривачів передбачена винагорода, яку виплачуватимуть після стягнення коштів з корупціонера у дохід держави.

 

Учора також було прийнято за основу проєкт закону про внесення змін до українського законодавства щодо відновлення проведення конкурсів на посади державної служби. Свого часу відповідні конкурси були скасовані на період карантину, що, на думку депутатів, загрожувало «поверненням договорняків і кумівства».

 

Крім того, вчора депутати мали розглянути ще два важливі законопроєкти — про вакцинацію та обіг зброї. Але на момент випуску газети результати голосування по цих документах iще не були відомі.

 

Також народні депутати вшанували хвилиною мовчання загиблих у ковідному відділенні запорізької лікарні. А голова ВР Дмитро Разумков висловив свої співчуття родинам загиблих: «Сподіваюся, що всі причини та обставини пожежі будуть встановлені і правоохоронні органи оперативно їх розслідують. На жаль, такі страшні події є системною проблемою в нашій державі. Ми маємо докласти зусиль, зробити все від нас залежне, щоб запобігти їм у майбутньому», — наголосив пан Разумков.