Бізнес на старості: як в Україні нелегально заробляють на будинках для літніх людей

05.02.2021

Після трагічної пожежі у харківському будинку престарілих рятувальники почали масові перевірки подібних закладів в усіх регіонах крани.

 

За інформацією Міністерства розвитку громад, на сьогодні інспектори відвідали понад 1 тис. 200 таких соціальних об’єктів, виявивши там численні порушення у веденні документації та дотриманнiправил пожежної безпеки.

 

Стало також зрозуміло, що нелегальний бізнес на старості процвітає не лише у Харкові, оскільки більше половини перевірених на даний час будинків для літніх людей не включено до Реєстрів надавачів соціальних послуг.

 

«Перед нами стоять два завдання: виявлення точної кількості соціальних закладів, які працюють нелегально, а після — усунення всіх можливих порушень, виведення їх максимальної кількості у легальну площину та розробка законодавства, яке фактично регулюватиме роботу сфери надання соціальних послуг. Тільки так можна покласти кінець функціонуванню соціальних «об’єктів­невидимок», а отже — й унеможливити подібні харківській трагедії», —  упевнений  очільник Мінгромад і територій Олексій Чернишов.

 

Утім, як свідчить харківська практика, навести тут лад буде вкрай непросто. Виною всьому — правова колізія, що не дозволяє рятувальникам здійснювати інспекцію до того часу, поки нові суб’єкти господарювання не повідомлять про початок своєї діяльності. Лише після цього їх ставлять на облік і включають до графіка перевірок. Але оскільки приватні «невидимки» працюють у тіні, то інспектори до них не ходять.

 

«Випадків, коли нас не допустили, не зафіксовано, — роз’яснив ситуацію начальник управління з надзвичайних ситуацій у Харківській області Сергій Колосовський. — Але це дуже спірне питання. Просто там вимкнено світло, зачинено ворота, немає нікого. Тобто немає жодних ознак, що там перебувають люди. У свою чергу, ми не можемо зі стовідсотковою гарантією сказати, що там проводиться якась діяльність, адже на цих будинках немає ні табличок, ні вивісок, ні реклами. Є лише оголошення в інтернеті. Сьогодні ці питання вирішуються на рівні МВС та ДСНС. Створено робочу групу при Харківській облдержадміністрації, до якої увійшли всі люди, котрі ведуть господарську діяльність у таких закладах».

 

Наразі на Харківщині виявили 118 нелегальних об’єктів, що надають послуги літнім людям. Серед них 11 пансіонатів, 30 хостелів і 20 будинків престарілих.