Вибори мера Харкова можуть відбутися вже навесні: серед кандидатів поки лише Добкін

05.01.2021
Вибори мера Харкова можуть відбутися вже навесні: серед кандидатів поки лише Добкін

Секретар Харківської міської ради Ігор Терехов звернувся до Верховної Ради з проханням призначити позачергові ви­бори мера замість померлого Геннадія Кернеса.

 

«Ми зробили все у визначеному законом порядку», — повідомив він, відмовившись додати якісь подробиці. У парламенті, незважаючи на святкові дні, вже відреагували на новину, озвучивши ймовірні терміни повторного голосування.

 

Зокрема, заступник голови парламентського Комітету з організації державної влади Роман Лозинський сказав, що з датою перевиборів там визначаться до кінця січня, а саме голосування може пройти 28 березня.


Прокоментував ситуацію на своїй сторінці у соціальних мережах і колишній заступник голови ЦВК Андрій Магера.

 

«Оскільки покійний Г. Кернес не склав присягу на засіданні Харківської міської ради, а відтак не набув повноважень Харківського міського голови, обраного на виборах 25 жовтня 2020 року, то мають бути призначені, по-перше, не позачергові ви­бори, а повторні вибори Харківського міського голови, — сказав він.

 

— По-друге, не Верховною Радою України, а Харківською міською виборчою комісією. По-третє, не на 28 березня 2021 року, а набагато раніше». За його словами, самі вибори повинні бути профінансовані не з державного, а з міського бюджету.


Новина про ймовірне позачергове голосування була сприйнята у місті як гучна сенсація. Адже більшість експертів припускали, що «Блок Кернеса «Успішний Харків» зробить усе можливе, аби подовжити своє правління щонайменше до осені.

 

Тобто в Ігоря Терехова було чимало шансів керувати далі, але не склалося. Водночас i досі не відомо, хто з впливових харків’ян ризикне позмагатися з тінню покійного міського голови, який залишив по собі фактично зачищене від потенційних конкурентів поле. Наразі поки що про свій намір увійти вдруге у стару річку повідомив лише Михайло Добкін, вдягнувшись у костюм Діда Мороза.

 

«До речі, тут мене харків’яни останнім часом запитують, — напустив він новорічного туману. — Так я відповім: таки так. До Нового року — з новими перемогами. Усе буде — Харків!». Наприкінці промови «спікер» показав фірмовий знак Кернеса — Victory, натякнувши, що готовий зайняти його місце.


Хто може йому скласти конкуренцію, поки що невідомо. Експерти після похорону новообраного голови відмічали помітну активність Євгена Мураєва.

 

Але оскільки обидва кандидати можуть розраховувати здебільшого на голоси виборців, які й далі ностальгують за Радянським Союзом та Путіним, їхня одночасна участь розділить і без того поріділий електорат навпіл. Нічого не відомо досі і про нового кандидата від президентських «слуг народу».

 

Вдруге висувати кандидатуру колишнього голови ХОДА Олексія Кучера, що посів на виборах мера лише третє місце, там навряд чи ризикнуть. Тож Харків наразі нагадує ласий трофей, битва за який ще не вийшла з тіні.