Екопарк у Харкові врятував лебедя з пораненим крилом

29.12.2020

Днями Центр порятунку тварин і пернатих «Добрий дім Фельдман Екопарк» прийняв на реабілітацію лебедя, який не зміг полетіти у вирій через поранене крило.

 

Самотнього птаха помітили на ставку жителі Малої Данилівки у передмісті Харкова. Кажуть, бідолаха плавав на невеликій ополонці, що не встигла вкритися льодом.


Як повідомила пресслужба екопарку, рятувальну операцію організувала група місцевих добровольців.

 

Вони натягли мотузку від берега до берега і з її допомогою почали виганяти самітника з тонкого льоду на берег.

 

«Одразу після прибуття лебедя оглянули наші спеціалісти. Його загальний стан був задовільним, але птах переніс чималий стрес, — повідомив головний ветеринарний лікар парку Андрій Московий.

 

— Ми помістили його у теплий вольєр до ще двох лебедів, яких нам привезли на реабілітацію восени. Там вони разом перезимують, а весною ми їх випустимо на наше Лебедине озеро. Якщо захочуть, залишаться там жити, а якщо ні, то полетять в інші краї».


Згадане озеро — унікальний природний комплекс екопарку, де в природних умовах, але під наглядом фахівців живе понад сотню пернатих: лебеді, пелікани, бусли, чайки, качки. Для комфортної їх зимівлі тут обладнано теплі будиночки й накриття.


А кілька днів тому екопарк прийняв на реабілітацію 1 тис. 200 червонокнижних кажанів, які знайшлися у Дніпрі та Харкові. До тепла вони спатимуть у спеціальних холодильниках, після чого їх випустять у природне середовище.

 

«Із початку грудня рукокрилі надходять до нашого центру майже щодня, — розповіла співзасновник центру реабілітації Олена Прилуцька.

 

— Зараз у них період зимового сну i як притулок вони часто обирають багатоповерхівки мегаполісів, плутаючи їх із природними скелями та печерами. Таке сусідство з людиною часто призводить до трагедій — розбуджені під час ремонту, заміни вікон i балконів, кажани приречені на загибель від голоду та холоду. На щастя, у багатьох містах є волонтери і просто небайдужі люди, які передають тваринок нам маршрутками або привозять самі».


Як «УМ» уже повідомляла, Центр реабілітації рукокрилих «Фельд­ман Екопарку» — єдина в Україні і одна з найбільших у Східній Європі зоозахисна організація, що спеціалізується на порятунку кажанів. За час свого існування тут врятували майже 15 тисяч крилатих червонокнижних тваринок.