Венецiанська комісія розкритикувала рішення КСУ щодо е-декларування: але, каже, треба виконати

11.12.2020
Венецiанська комісія розкритикувала рішення КСУ щодо е-декларування: але, каже, треба виконати

Президент Венецiанської комісії Джанні Букіккіо розкритикував «прикре» рішення КСУ.

Венеціанська комісія Ради Європи на диво швидко ухвалила однозначний висновок про наслідки скандального рішення Конституційного Суду України щодо електронного декларування, яке було ухвалене ще 27 жовтня і призвело до так званої конституційної кризи.


Свої термінові висновки «Венеційка» оприлюднила спільно з Генеральним директоратом iз прав людини і дотримання законності Ради Європи у четвер. Зокрема, у комісії наголошують, що «Конституційний Суд не має узурпувати роль парламенту».


Адже, на думку експертів Венеціанської комісії, рішенню КСУ бракує ясності та чіткості, а конституційні судді цілком могли мати конфлікт інтересів і діяти під його впливом тощо. Втім детальніший висновок стосовно можливих порушень iз боку суддів Комісія планує надати згодом.


Наразі ж члени Комісії закликають Україну якнайшвидше повернути кримінальну відповідальність, скасовану КС, при цьому наголосивши, що вважають обґрунтованим ув’язнення за брехню в деклараціях.

 

Щоправда, «Венеційка» виступила проти ключових пунктів законопроєкту президента Володимира Зеленського про вихід iз конституційної кризи, а також наголосила, що рішення Конституційного Суду доведеться виконувати, незважаючи на його абсурдність. Мовляв, Верховна Рада і виконавча влада повинні поважати роль Конституційного Суду як зберігача Конституції і повинні виконувати його рішення.


«У свою чергу, Конституційний Суд, як і будь-яка інша державна установа і суд, з одного боку, заслуговує інституційної поваги, але, з іншого, повинен поважати свої власні процедури і заради конституційної стабільності й правової визначеності повинен приймати рішення, які в цілому відповідають світовій судовій практиці. Що ще більш важливо, конституційний суд повинен приймати рішення винятково в рамках параметрів його законних повноважень і юрисдикції», — підкреслюється у висновку ВК.


Окрему думку висловив у соцмережах і президент Венеціанської комісії Джанні Букіккіо: він не лише розкритикував «прикре» рішення КСУ, а й закликав Верховну Раду вирішити ситуацію, опираючись на прин­ципи Конституції та «чисту логіку».


Тим самим пан Букіккіо відреагував на відкритий лист до нього від 14 українських організацій громадянського суспільства, у якому вони заявили, що рішення КСУ несправедливе, необґрунтоване і прийняте суддями в конфлікті інтересів.

 

У листі підкреслюється, що є вагомі докази того, що судді Конституційного Суду, які підтримали це рішення, діяли не в інтересах верховенства права і українського народу, а використовувалися прокремлівськими й олігархічними силами у рамках стратегії гібридної війни проти української демократії.


Відтак Джанні Букіккіо наголосив, що Венеціанська комісія підтримує занепокоєння організацій.


«Венеціанська комісія розділяє ваше спантеличення і критику рішення КСУ, і хоча вона нагадує, що рішення повинно бути виконане, вона закликає парламент України інтерпретувати його у світлі загальних принципів Конституції, міжнародних стандартів і чистої логіки», — заявив президент Комісії.


В окремому «твітті» він лаконічно прокоментував терміновий висновок Венеціанської комісії щодо антикорупційного законодавства: «Рішення Конституційного Суду України «викликає жаль». При цьо­му пан Букіккіо додає, що система фінансових декларацій для українських державних службовців, включаючи суддів, повинна бути збережена.