Мешканців Новобаварського району Харкова труїть «коксохім»: просять розібратися Зеленського

17.11.2020

Жителі Новобаварського району Харкова за право дихати чистим повітрям борються вже кілька років поспіль.

 

Недавно, аби домогтися закриття шкідливих підприємств, навіть перекривали дорогу. Втім екологічні служби, що перевірили діяльність найпроблемнiшого «Коксохіму», спромоглися лише на одну «каральну» дію — оштрафували посадовців заводу на... 272 гривні.

 

І це при тому, що життя містян поблизу «страшної труби» перетворилося на справжнісіньке пекло. Люди скаржаться, що через їдкий і смердючий дим вони не можуть відчиняти вікна і прогулюватися на вулиці. Кількість хворих на онкологічні, алергічні, серцево-судинні та легеневі недуги, за даними медиків, тут значно перевищує середні показники по місту.
    

Не знайшовши підтримки у місцевих органів влади, жителі району відправили на сайт президента петицію, в якій просять розібратися з проблемним підприємством хоча б на державному рівні. Днями цей документ набрав 25 тисяч голосів, необхідних для його розгляду. Тепер харків’яни чекають реакції на свою проблему Володимира Зеленського.
    

Автор петиції  Олександр Константінов попросив заодно провести екологічну перевірку на п’яти інших заводах хімічної галузі, що теж розташовані у Новобаварському районі поблизу великого житлового масиву.

 

Він каже, що в умовах пандемії неконтрольована робота цих підприємств може призвести до непередбачуваних наслідків і численних смертей. Адже, як відомо, брудне повітря шкодить у першу чергу органам дихання, які найбільше страждають від COVID-19.
    

Автор петиції вважає, що згадані хімічні виробництва повинні працювати лише після того, як встановлять системи технічного контролю та сучасні очисні споруди. А до того часу мусять бути закриті  спеціальним наказом Кабміну та профільним комітетом Верховної Ради.
    

Як «УМ» уже повідомляла, під тиском громадськості Державна екологічна інспекція недавно завершила перевірку заводу «Коксохім».

 

Спеціалісти зафіксували високе забруднення навколишнього середовища, але, оскільки у підприємства немає формального дозволу на викиди, порушники відбулися лише скромним штрафом. У підсумку, місцеві жителі вирішили не чекати, поки чиновники з виробничниками «узаконять» обсяг допустимих норм, і почали шукати правду у столиці.