Харківщина лідирує за темпами поширення коронавірусу: реанімаційні палати переповнені

13.10.2020
Харківщина лідирує за темпами поширення коронавірусу: реанімаційні палати переповнені

Коронавірусним хворим уже не вистачає місць в інфекційних лікарнях, Шепетівка Хмельницької області. (Фото з мережі «Фейсбук».)

Танці під Олю Полякову, коли практично без масок скупчилися щонайменше 2 тисячі людей, таки не минули для Харківщини безслідно.
 
У регіоні 11 жовтня зафіксовано 741 випадок захворювання на ковід. Це абсолютний вітчизняний антирекорд.
 
Скажімо, на Сумщині, що «йде» слідом, за добу виявили 418 інфікованих, а в Полтавському, Хмельницькому та Київському регіонах, відповідно, 244, 219 та 213. 
 
Критичну ситуацію з динамікою поширення пандемії визнав і голова Харківської облдержадміністрації Олексій Кучер.
 
«Зараз за показниками ми перебуваємо в «помаранчевій» зоні карантину, але реально ми навіть не в «червоній» зоні, а вже в «чорній», — сказав він. — Адже наповненість ліжок насправді зараз є 100-відсотковою. Найближчим часом відкриємо додатково 320 ліжок. Ці ліжка — в місті Харкові та області. Також будуть закуплені додаткові кисневі концентратори».
 
Вісті з лікарень iще тривожнішi. Як розповів на своїй сторінці у «Фейсбуці» анестезіолог і консультант Харківської обласної інфекційної лікарні Володимир Корсунов, у вихідні дні біля дверей клініки стояла черга «швидких» iз «синіми хворими».
 
Для того, аби забезпечити їх киснем, відкрили третій поверх дитячої інфекційної лікарні. П’ятнадцять апаратів ШВЛ поставили поза реанімацією, оскільки там усього лише 12 місць, і всі зайняті. 
 
«Наразі кисневі системи лікарні, де приймають хворих на COVID-19, перевантажені, бочки та магістралі вкриті льодом, хоча на вулиці ще тепло, — повідомив він. — Перші морози можуть призвести до замерзання магістралей та припинення подачі кисню. Господь подбав про нас теплим жовтнем, але ми цим не скористалися. За свій вік у медицині (з 1984 року) та роботу в реанімації з 1991 року такої біди я ще не бачив. Зима близько, ніч темна та повна жахів».
 
Усього з початку пандемії на Харківщині захворіло 25 186 осіб, з яких 414 померли. Однак мешканці регіону не надто переймаються тривожною статистикою.
 
Скажімо, цими вихідними чималий натовп зібрався на проспекті Григоренка, аби відсвяткувати відкриття нового супермаркету. І це вже після того, як концерт Олі Полякової в Новобаварському районі недавно завершився відкриттям кримінального провадження. 
 
Водночас стало відомо, що освітні заклади України знову переходять на особливий режим роботи.
 
Як повідомив нардеп Михайло Радуцький, через низку спалахів COVID-19 поміж співробітниками вишів i серед студентів було прийнято рішення знову перевести вишi на дистанційну форму навчання.
 
Школи поки що працюватимуть, але учням подовжать канікули — з 15 по 30 жовтня. Дитячі садки найближчим часом також не зачинятимуть на карантин. 
 

СТАТИСТИКА 

Упродовж останніх днів щоденні нові підтверджені випадки в Україні — це щоразу понад 5 тисяч. Так, 9 жовтня виявили 5 тис. 728. Уважні люди знають, що у вихідні показники дещо нижчі. За добу 11 жовтня діагноз COVID-19 підтвердили 4 420 особам.
 
За весь час пандемії на COVID-19 в Україні станом на останнє звітне число захворіли 265­­тис. 454 особи, із них 5 тис. 015 померли, 114 тис. 410 одужали. Нині активно хворіють 146 029 жителів країни.
 
Найбільша небезпека коронавірусу — його стрімка передача іншим. Носіть маски, ретельно мийте руки й максимально уникайте натовпів.