Класична музика іде до вас: 31-й сезон відомого «Київ Музик Фесту» вперше покажуть онлайн

25.09.2020
Класична музика іде до вас: 31-й сезон відомого «Київ Музик Фесту» вперше покажуть онлайн

Традиційно відкриває і закриває «Київ Музик Фест» Національний симфонічний оркестр України під орудою диригента Володимира Сіренка. (Фото надане організаторами.)

 У любителів класичної музики все ще тримається приємний післясмак від феєричного минулорічного ювілейного Міжнародного фестивалю «Київ Музик Фест».
 
 
Попри коронавірус, у столиці з 26 вересня до 4 жовтня відбудеться 31-й сезон цього унікального концертного марафону. 

Найкраща акустика

Знову заплановані музичні імпрези найвищого гатунку. Відбудуться вони переважно в Будинку звукозапису Українського радіо, який, окрім унікальних акустичних параметрів, ще й ідеальний для виконання всіх приписів Міністерства охорони здоров’я в час адаптивного карантину — безпечної дистанції між музикантами на сцені та слухачами в залі. 
 
Традиційно на концерти «Київ Музик Фесту» вхід вільний. Цього разу — за попередньою реєстрацією. А пандемія коронавірусу посприяла тому, що всі події фестивалю вперше за його понад тридцятилітню історію можна буде безкоштовно переглянути в онлайн-режимі.
 
«В умовах скорочення місць для слухачів у залі ми знайшли можливість показати наш фестиваль якомога більшій кількості шанувальників. Ви зможете слухати твори улюблених композиторів у виконанні найкращих київських колективів у будь-якому зручному куточку планети, де є доступ до інтернету», — цитує пресслужба виконавчу директорку фестивалю Ольгу Кононенко.
 
Загалом у рамках фестивалю відбудеться 18 концертів симфонічної, хорової, камерної, та електроакустичної  музики. Прозвучать прем’єри сучасних українських композиторів: Сергія Пілютикова, Золтана Алмаші, Олександра Щетинського, Леоніда Грабовського, Валентина Сильвестрова, Євгена Станковича та інших.  
 
Традиційно, потужне відкриття і закриття фестивалю забезпечує Національний симфонічний оркестр України під орудою диригента Володимира Сіренка. Першого дня твори видатних українських митців звучатимуть у Колоннiй залi Національної філармонії України: Мирослава Скорика, Богдани Фроляк, Юрія Ланюка, Лесі Дичко, Володимира Рунчака та Святослава Луньова.
 
Важливими у програмі «Київ Музик Фесту» є фортепіанний речиталь до 125-річчя з дня наро­дження Бориса Лятошинського, а також концерт-присвята легендарному композитору, раніше художньому керівнику цього фестивалю Мирославу Скорику, який пішов у засвіти цьогоріч у червні.

Богдана Півненко й інші

В одному з перших концертів 27 вересня — «Лінії / Пунктири // Sed Contra Ensemble» прозвучать українькі прем’єри творів австрійсько-швейцарського сучасного композитора Беата Фуррера, поляків Лідії Зєлінської і Пьотра Пешата та бельгійця Стефана Прінса, а також світова прем’єра «Еленхоса» для чотирьох виконавців та звукозапису грецького творця музики Костаса Дімопулоса. Виконавці — колектив Sed Contra Ensemble, який поєднуватиме звучання флейти, кларнета, скрипки, віолончелі, вібрафона і фортепіано.
 
А вже наступного дня, у понеділок, — «Музичне приношення» від усім відомого Національного ансамблю солістів «Київська камерата», серед яких, зокрема, скрипалька Богдана Півненко та флейтистка Богдана Стельмашенко. Першою у концерті прозвучить  світова прем’єра «Пасторалі» для скрипки соло та струнного оркестру (Світлої пам’яті Мирослава Скорика) авторства Віктора Степурка.
 
Слухачі матимуть змогу насолоджуватися виконанням Національного камерного ансамблю «Київські солісти», Струнного квартету імені Левка Ревуцького, Академічного камерного хору «Хрещатик», Академічної хорової капели Українського радіо та Камерного хору «Київ».
 
Амбасадор електроакустичної музики в Україні, а також авторка музики до культових українських фільмів Алла Загайкевич презентує проєкт EM-Visia. Він охоплює музикантів експериментальної електронної музики та відеоарту з 2005 року.
 
Програми концертів та майстер-класів ЕМ-візії охоплюють широкий жанровий спектр сучасної електронної музики — від концертних творів композиторів академічної електроакустичної музики, аудіовізуальних перформансів, сонорних інсталяцій до виступів музикантів експериментальної електронної музики та відеоарту.
 
У рамках фестивалю відбудеться друга всеукраїнська учнівська онлайн-конференція «Мистецтво без меж: шлях до науки», де школярі з усіх куточків країни презентують свої перші музикологічні дослідження. Доповіді про Станіслава Людкевича, Біллі Айліш та українське бароко вільно співіснують у цьому науковому просторі.
 
Акцентуємо,  «Київ Музик Фест» — щорічний фестиваль, який заснували у 1990 році для презентації сучасної української академічної музики у світовому контексті. Упродовж останніх тридцяти років програма фестивалю складає панораму різнобічної творчості українських композиторів у симфонічній, камерній та хоровій музиці. Першим директором фестивалю став відомий український композитор Іван Карабиць.
 
«Україна молода» вже традиційно є інформаційним партнером «Київ Музик Фесту». Детальну програму концертів можна дивитися на сторінці фестивалю у «Фейсбуці».