Рішучість, Білорусь і міграція: головне з щорічної промови голови Єврокомісії у Європарламенті

17.09.2020
Рішучість, Білорусь і міграція: головне з щорічної промови голови Єврокомісії у Європарламенті

Урсула фон дер Ляєн закликала європейські держави об’єднуватися у забезпеченні здоров’я людей і майбутнього планети.

Очільниця Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, яка досі не демонструвала особливої публічної активності в актуальних європейських справах, виступила 16 вересня з програмною щорічною промовою на пленарному засіданні Європарламенту, повідомляє «Франс Пресс».
 
Нові завдання щодо зниження викидів парникових газів. Масштабні інвестиції в нові технології. Створення «Європейського союзу охорони здоров’я».
 
«Реактивна» зовнішня політика щодо Білорусі, Росії та Туреччини. Загальна міграційна політика і заміна Дублінської угоди про прийом біженців. Такі головні тези її промови в Брюсселі.
 
Урсула фон дер Ляєн, яка очолила виконавчий орган ЄС у грудні 2019 року, вперше оглядала стан Євросоюзу перед європейськими депутатами.
 
На її думку, нинішня криза, викликана пандемією коронавірусу, посилила єдність і солідарність 27 держав. Утім, у чому саме полягає «єдність і солідарність», якщо кожна країна змагається з пандемією власними методами, не пояснила.
 
Також Урсула фон дер Ляєн запропонувала посилити боротьбу з глобальним потеплінням і переглянути домовленості в бік зниження викидів парникових газів.
 
До 2030 року ці викиди треба знизити на 55 відсотків у порівнянні з 1990 роком. Поки що офіційною метою ЄС є зниження викидів на 40%.
 
Стосовно міжнародної політики, то у програмній промові глава Єврокомісії розкритикувала занадто повільне реагування ЄС на зовнішні виклики, хоча саме її відомство і покликане на них реагувати. Урсула фон дер Ляєн висловилася за зміну механізму ухвалення ключових рішень: не одноголосно, а кваліфікованою більшістю.
 
Глава ЄК виступила за більш рішучу підтримку Євросоюзом протестного руху в Білорусі, але не пояснила, в чому це має полягати. Лише нагадала, що президентські вибори в країні не були ані чесними, ані вільними.
 
«Люди в Білорусі повинні самостійно вирішувати своє майбутнє, вони не є пішаками на чиїйсь шаховій дошці», — наголосила фон дер Ляєн.
 
Особливим пунктом доповіді стала вимога до «всіх країн ЄС активізувати зусилля для вирішення проблеми міграції.
 
Прикордонні європейські країни, які беруть біженців, критикують партнерів по ЄС за недостатню допомогу і солідарність у пошуках відповіді на загальний для Європи виклик.
 
Урсула фон дер Ляєн нагадала, що 23 вересня Єврокомісія представить проєкт міграційної реформи в ЄС.
 
Окрім того, прозвучали деталі плану ЄС із перезапуску економіки за рахунок загального фонду обсягом 750 млрд євро.
 
Створення цього фонду 27 країн узгодили в липні на безпрецедентних умовах: загальний борг (випуск боргових облігацій від імені ЄС) та виділення більш ніж половини коштів у вигляді субсидій (грантів) та кредитів, що не підлягають поверненню.
 
20% коштів загальноєвропейського фонду підуть на інвестиції в IT-технології. А 30% усієї позики складуть гроші, отримані на ринку шляхом випуску так званих «зелених» боргових облігацій (цінні папери, що випускаються для залучення коштів на фінансування проєктів, пов’язаних з охороною / поліпшенням навколишнього середовища).
 
Урсула фон дер Ляєн заявила про необхідність посилення єдності й координації країн ЄС у питаннях охорони здоров’я, що досі лишаються в компетенції влади кожної держави.
 
Вона оголосила про намір створити європейське агентство біомедичних досліджень і розробок за американською моделлю.
 
У США Управління перспективних біомедичних досліджень і розробок міністерства охорони здоров’я (BARDA) володіє значним бюджетом для роботи з фармацевтичними компаніями. Ці кошти йдуть на інвестиції та страхування ризиків, що виникають при розробці й виробництві ліків і вакцин.
 
Глава Єврокомісії також засудила так званий «Вакцинний націоналізм» держав, що йдуть на мільярдні витрати в умовах жорсткої конкуренції за майбутні поставки вакцин від COVID-19.
 
«Отримати вакцину недостатньо, до неї потрібно забезпечити рівний доступ усім, бо ніхто з нас не буде в безпеці, поки ми всі не будемо в безпеці», — наголосила Урсула фон дер Ляєн.
 
Промова «Про стан Європейського Союзу» є головним виступом голови Єврокомісії, який виголошується щороку у вересні і заявляє наміри виконавчого органу ЄС на рік уперед.