Зеленський у Вільнюсі говорив про військову допомогу з лідерами Литви, Латвії, Чехії і Румунії

18:25, 11.04.2024
Зеленський у Вільнюсі говорив про військову допомогу з лідерами Литви, Латвії, Чехії і Румунії

Учасники саміту Тримор’я у Вільнюсі. (Фото Офісу президента)

Президент України Володимир Зеленський в межах робочого візиту до Вільнюсу для участі в 9-му саміті Ініціативи трьох морів зустрівся з лідерами кількох країн-членів ЄС.

 

Зокрема, глава держави обговорив військову підтримку України з президентами Литви, Латвії, Чехії і Румунії.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Офіс президента в четвер.

 

Зокрема, Зеленський подякував президенту Литви Гітанасу Наусєді і наголосив:

 

«Дуже важлива протиповітряна оборона. Це дуже великий виклик для нас. Ви знаєте, що цього ранку знову атаковані ракетами Харків, Одеса, Запоріжжя, Київщина, а також інші наші регіони. Саме тому для нас протиповітряна оборона – це питання номер один».

 

 

Тоді як президент Литви наголосив на об’єднанні зусиль міжнародних партнерів задля постачання Україні зброї та боєприпасів.

 

Під час зустрічі з президентом Латвійської Республіки Едгарсом Рінкевичсом Зеленський детально розповів про те, чого саме потребує наша країна для посилення захисту неба.

 

«Конкретний результат нашої сьогоднішньої зустрічі – угода про безпекові зобов’язання між Україною та Латвією. Дякую вам. Також дякую за військову підтримку України та ваше приєднання до ініціативи щодо постачання артилерійських снарядів для України», – наголосив він.

 

Вже під час зустрічі з президентом Чехії Петром Павелом, лідери обговорили оборонну підтримку України та посилення співпраці в галузі ОПК.

 

 

Окрему увагу приділили укладенню між Україною та Чехією двосторонньої безпекової угоди.

 

Про російські обстріли Дністровської ГЕС та про можливі загрози для Молдови президент Зеленський розповів вже президенту Румунії Клаусу Йоханнісу.

 

Лідери обговорили співпрацю в оборонній сфері, а також посилення української ППО для створення надійного повітряного щита.

 

Президенти обговорили роботу експортного коридору України з Румунією та Молдовою і розвиток інфраструктури й логістичних шляхів на спільному кордоні.

 

«Цінуємо позицію Румунії в питанні транзиту української агропродукції. В умовах агресії Росії тандем Україна – Румунія робить значний внесок у забезпечення глобальної продовольчої безпеки», – наголосив Зеленський.

 

Як повідомляла «УМ», 11 квітня Зеленський прибув до Вільнюсу для участі в 9-му саміті Ініціативи трьох морів, дата якого була запланована заздалегідь.

 

У цей же день, за відсутності в Україні Верховного Головнокомандувача, Рада ухвалила в цілому скандальний закон про мобілізацію.