Чужі серед своїх: росія продовжує робити інформаційні вкиди після теракту в «Крокус-Сіті Холі»

10.04.2024
Чужі серед своїх: росія продовжує робити інформаційні вкиди після теракту в «Крокус-Сіті Холі»

В рф заарештували дев’ятого фігуранта у справі про теракт у «Крокусі». (Фото: Vyacheslav Prokofyev/TASS/dpa/picture alliance.)

Нагадаємо, 22 березня озброєні люди з автоматами увійшли в торговельний центр Красногорська під москвою «Крокус-Сіті Хол».
 
За різними даними, на той момент там перебувало від 4 до 6 тисяч людей, які прийшли дивитися концерт.
 
Озброєні люди відкрили вогонь по пересічних відвідувачах у ТЦ з автоматичної зброї, а невдовзі зайшли до концертної зали й продовжили стрілянину там. 
 
Почалася паніка, в тисняві відвідувачі шукали виходи й намагалися втекти з концертної зали та будівлі «Крокус-Сіті Холу».
 
Опісля пролунало кілька вибухів і почалася сильна пожежа, вогонь охопив велику площу, обвалився дах.
 
Російські силовики прибули до концертної зали, оточили будівлю, виводили звідти людей та шукали нападників. У соцмережах з’явилися фотографії авто з можливими учасниками нападу.
 
Місцева влада багатьох міст росії скасувала масові заходи, концерти й закрила громадські місця, а напад на «Крокус-Сіті Хол» у підмосков’ї офіційно оголосили терактом.
 
За числом жертв — щонайменше 143 загиблі та 180 поранених — напад на «Крокус» став одним із найбільших терактів в історії росії (більше жертв було лише при нападі на школу в Беслані в 2004 році). 
 
Нещодавно Басманний суд москви заарештував дев’ятого підозрюваного громадянина Таджикистану у вчиненні теракту в «Крокус-Сіті Холі» до 22 травня.
 
Однак путін неодноразово заявляв, що до нього нібито причетна Україна. Поки що жодних доказів цьому не наведено, як зазначає агентство Bloomberg, навіть оточення російського президента не вірить у цю версію. 

Захід та «українські націоналісти»

За словами експертів з питань боротьби з тероризмом, москва прагне перекласти відповідальність за масову загибель людей під час теракту під москвою на Україну та Захід.
 
Невдовзі після нападу російська влада здійснила справжню інформаційну атаку на Київ: 26 березня вищі московські посадовці майже одночасно звинуватили Україну в причетності до теракту в «Крокус-Сіті Холі». 
 
Як пишуть у виданні «Голос Америки», директор фсб олександр бортніков, секретар Ради безпеки росії ніколай патрушев та голова держдуми в’ячеслав володін один за одним говорили про те, що за атакою стоять Київ та Захід.
 
При цьому російські посадовці були суперечливі у своїх висловлюваннях: заяви бортнікова, патрушева та володіна з’явилися після того, як представник кремля дмітрій пєсков заявив журналістам, що «офіційна влада до закінчення слідства не може собі дозволити робити заяв щодо зв’язку теракту в «Крокус-Сіті Холі» з будь-ким, зокрема й Україною».
 
А олександр бортніков публічно визнав, що США сповіщали москву про можливість терактів у місцях масового скупчення людей — і буквально відразу звинуватив самі Сполучені Штати в тому, що вони могли стояти за нападом на людей у «Крокус-Сіті Холі».
«Усьому світу очевидно, що теракт у москві — черговий злочин путіна для утримання власної влади». 
Фото: ГУР/Facebook.
 
За словами «Голосу Америки», російські чиновники та політики не навели жодних доказів своїм словам. Натомість лише розпливчато натякали на те, що на зв’язок України з терористами «багато чого вказує» (у словах патрушева) і що «є факти», які вони начебто мають (у словах борт­нікова) та «кривавий режим України, Вашингтона і Брюсселя» намагаються «посіяти ворожнечу на міжнаціональній основі» (у словах володіна).
 
Водночас американське агентство Bloomberg з посиланням на кілька джерел, пов’язаних з кремлем, повідомило, що у самій російській владі майже не вірять, що за нападом стояла Україна, але всім очевидно, що путін «має намір використати трагедію, щоб спробувати згуртувати росіян для війни з Україною».
 
Путін задав тон іншим коментарям російських посадовців, пов’язавши теракт під москвою з Україною: він укотре використав слова «київський режим» та «нацисти». 
 
До того ж міністр закордонних справ росії лавров відмовився від допомоги Інтерполу у розслідуванні теракту. 
 
Російська державна агенція ТАСС із посиланням на Центр громадських зв’язків фсб повідомила, що «особи, які брали участь у теракті в «Крокус-Сіті Холі», намагалися втекти в Україну».
 
Згідно з їхньою інформацією, учасники теракту нібито «планували перейти російсько-український кордон» та «мали контакти на українській стороні». Сам теракт, запевняють у фсб, був ретельно спланований.

Спекулючи тероризмом

Як зазначає журналіст Андрій Пилипенко у своїй статті для «Детектор медіа», «росія десятиліттями використовує контакти та зв’язки з організаціями, які офіційно могла б визнавати терористичними, на користь просування своїх інтересів». 
 
За його словами, майже за добу після теракту в «Крокус-Сіті Холі» в москві владімір путін виступив по телебаченню зі зверненням до росіян. Під час короткої промови він 7 разів використав слово «терористи» або його похідні.
 
Риторично пов’язавши загибель понад 140 осіб з Україною та назвавши цю подію «не просто цинічно спланованим терактом, але організованим масовим убивством мирних, беззахисних людей», путін повернувся до теми, в якій він почувається дуже комфортно, — боротьби з тероризмом. Лише на офіційному сайті кремля словосполучення «боротьба з тероризмом» можна знайти у 366 публікаціях за різні роки.
 
«Оточення путіна, можливо, і далі наполягатиме, що до теракту в «Крокусі» може бути причетною Україна, або не погоджуватися з цим, шукати ознаки причетності західних спецслужб чи взагалі «ізраїльський слід», як деякі провідні пропагандисти (маргарита симоньян, олександр дугін). Проте не завжди влада у кремлі використовує жорстку риторику щодо організацій і груп, визнаних терористичними у більшості цивілізованих країн світу. І залежно від того, наскільки це відповідає ситуативним чи стратегічним інтересам москви, з’являються «хороші» або «погані», «свої» чи «чужі» терористи», — пише Андрій Пилипенко.
 
Західні експерти з питань тероризму, пишуть у «Голосі Америки», окреслюють терористичний акт «Крокус-Сіті Холу» найбільшим провалом російських спецслужб, увагу від якого росіяни намагаються відволікти своїми дезінформаційними вкидами. 
 
Співзасновник інформаційного ресурсу Militant Wire Лукас Веббер, який відстежує активність озброєних груп по всьому світу, в інтерв’ю російській службі «Голосу Америки» зауважив, що немає довіри до жодних заяв москви про причетність України та Заходу: «Ця спроба пов’язати атаку з Україною, для чого немає жодних доказів, означає, що теракт використовується для виправдання військової кампанії проти України. Думаю, що цей меседж більше спрямований на населення росії та прихильників кремля на Заході — ультралівих, ультраправих тощо. Думаю, що в кремлі, мабуть, розуміють, що люди на Заході, які обіймають керівні посади, а також ті, хто працюють у медіа, на таке не ведуться». 
 
«Російську кампанію з дезінформації розкручено таким чином, щоб переконати росіян, ніби Україна якимось чином причетна до цього смертоносного нападу», — розповідає в коментарі виданню інший аналітик з питань терористичної активності й директор Центру з питань тероризму в Мідлберійському Інституті Джейсон Блазакіс.
 
Він також зауважує, що США прямо і публічно попереджали про майбутні «неминучі» терористичні атаки в росії: «Відверто кажучи, провал російських спецслужб також пов’язаний з тим, що, коли вони отримали інформацію, зокрема, від Сполучених Штатів, які намагалися попередити росію про напад, путін проігнорував її і навіть називав «політичним шантажем».
 
Експерт наголошує, що США ділились подібною інформацією про терористичні загрози раніше і з росією, і з іраном. 
 
Веббер та Балакіс підсумовують: атака не була несподіванкою для всіх, хто слідкує  за цією темою. На думку засновника ресурсу Militant Wire, простежуються всі можливі спроби звинуватити Україну та Захід.
 
На цьому ж акцентує і Джейсон Блазакіс, який також помічає досаду і страх у заявах російських високопосадовців, бо «путін може показатись слабким у ролі лідера держави». 

Що про теракт кажуть в Україні? 

Міністерство закордонних справ України відкинуло звинувачення від російських чиновників щодо причетності до стрілянини в концертному залі «Крокус-Сіті Хол» у підмосковному Красногорську. 
 
«Путін має великий досвід організації подібних терактів як способу посилення власної влади, починаючи з підривів будинків на Каширському шосе. Як і тоді, сьогоднішня акція залякування росіян стане приводом до максимального закручування гайок на самій росії», — ідеться у повідомленні ГУР, де заявляють, що стрілянина в концертному залі «Крокуса» є свідомою провокацією російських спецслужб за вказівкою президента рф путіна.
 
Очільник ГУР Кирило Буданов припускає, що є кілька варіантів, чому теракт злочинцям усе ж таки вдалося організувати, повідомляє німецька радіостанція Deutsche Welle: «Перший — це, як у них прийнято, боротьба «веж», аби заразом зняти кількох високопосадовців. Інший варіант: вони насправді недооцінили масштаби того, що станеться. Думали, що це буде більш локально, і хотіли звинуватити в усьому Україну». 
 
Він також звернув увагу на те, що кремлівська влада уже тричі змінювала версії того, що сталось у «Крокус-Сіті Холі», намагаючись хоч якось пов’язати теракт з Україною, зокрема звинувативши і самого Буданова.