Понад 5 тисяч школярів навчатимуться вдома через зростання кількості хворих на коронавірус

15.09.2020
Понад 5 тисяч школярів навчатимуться вдома через зростання кількості хворих на коронавірус

Або ти сидиш у школі в масці, або вдома — без. (Фото з сайта pravda.com.)

Ще майже 2,5 тисячі випадків коронавірусу підтвердили в Україні.
 
 
Лідером за темпами поширення хвороби залишається Київ.
 
 
Далі йдуть Тернопільська та Харківська області.
 
За попередню добу померли 30 людей. Понад півтисячі — одужали. У Міністерстві охорони здоров’я визнають: українці вже втомилися від карантинних обмежень і досить часто не дотримуються ні маскового режиму, ні правил гігієни. «Я кожного разу звертаюся до українців і прошу: одягайте маски, не нехтуйте правилами безпеки.
 
Статистика вказує на те, що захворювання не минає, а навпаки — прогресує. Тому ми маємо бути максимально обережними», — заявив міністр охорони здоров’я Максим Степанов. У МОЗ укотре закликають дотримуватися заходів безпеки, аби медична система витримала навантаження та збільшення кількості інфікованих.
 
Тим часом із початком навчального року багатьом школам не вдалось уникнути захворювання учнів i вчителів на COVID-19.
 
У перші тижні нового навчального року понад 5 тисяч школярів змушені перейти на дистанційне навчання. Незважаючи на виконання всіх міністерських рекомендацій. Різні входи, розмітки, санітайзери, маски — це ті реалії, за якими зараз живуть більшість українських шкіл.
 
«Ми робимо максимум, щоб нашу школу не закрили, — розповідає Галина Третьякова, мама учениці третього класу столичної школи. — Ми все купуємо самі: маски, санітайзери, мило. Постійно контролюємо стан здоров’я своїх діток, щоб нікого не наражати на небезпеку. І прагнемо, щоб школи не закривали, адже навчання онлайн не дає такого ефективного результату, як відвідування школи. Тому зараз робимо все можливе, щоб дітки не захворіли».
 
Однак, незважаючи на бажання та прагнення батьків, у червоних зонах довелося зачинити всі дитячі заклади. 
 
В Івано-Франківську з цього тижня школи працюватимуть дистанційно, а дитсадки — у звичному режимі. Про це повідомив міський голова Руслан Марцінків.
 
За його словами, садочки відкриватимуть поетапно. Раніше міська влада так само з 14 вересня збиралася відкрити й школи. На цьому наполягали батьки.
 
Від початку вересня біля будівель обласної і міської рад відбулось кілька мітингів із вимогою відкрити школи. Втім напередодні, враховуючи епідемічну ситуацію, було прийнято рішення, що діти навчатимуться вдома.
 
«Ми все розуміємо, що карантин, що хвороба, але що нам, батькам, робити, коли діти мають бути вдома? От я маю ходити на роботу, щоб годувати сім’ю. Дитину мені немає на кого лишити, бо школи зачинені. Ну потрібно продумувати якісь механізми, щоб діти вчилися хоча б поетапно. Бо що це за навчання онлайн? Я не можу допомогти своїй дитині з деякими уроками, тому й виходжу на протести, щоб таки відкрили школи», — прокоментувала «УМ» мама учня 2-го класу Марія Колесник. 
 
Тим часом головний санітарний лікар України Віктор Ляшко прогнозує «світло в кінці тунелю». Він припустив, що вакцину винайдуть у першій половині 2021 року.
 
За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я, у найкращому випадку вакцина з’явиться до кінця 2020-го. Країни вже домовляються про купівлю вакцин, аби потім їх гарантовано мати.
 
Приміром, Європейська комісія попередньо домовилася з фармацевтичною компанією Sanofi про закупівлю 300 млн доз вакцини від COVID-19 у випадку, якщо її розробка увінчається успіхом. За прогнозами фірми, це може статися у червні 2021 року.