Із днем народження, «бацька»: сотні тисяч людей знову вийшли на протести у Білорусі

01.09.2020
Із днем народження, «бацька»: сотні тисяч людей знову вийшли на протести у Білорусі

А білоруси — на колінах перед силовиками.

У неділю, 30 серпня, у Мінську та багатьох інших білоруських містах знову відбулися багатотисячні демонстрації.
 
 
Протестувальники вимагали відставки президента Олександра Лукашенка і призначення повторних виборів.
 
 
За різними даними, у марші в Мінську взяло участь від 100 з лишком до понад 200 тисяч білорусів.
 
Протестувальники пройшли головними артеріями міста до Палацу незалежності, який нині виконує роль президентської резиденції.
 
Демонстранти принесли Олександрові Лукашенку, який саме святкував 66-й день народження, подарунки.
 
Зокрема, труну, зробленого з картону великого таргана (під час передвиборчої кампанії прихильники опозиції використовували гасло «Стоп тарган», називаючи так Лукашенка. — Ред.) та мініатюру в’язничного автомобіля ОМОН. 
 
Лукашенко з автоматом.
 
Ще вранці дівчата в національних костюмах принесли до площі Незалежності в Мінську гарбузи: такий подарунок, за традицією, наречена робить жениху, який їй не подобається і якому вона відмовляє в заміжжі.
 
Та міліція, щільним кордоном охороняючи президентський палац, заблокувала рух маршу. Офіційна представниця МВС Білорусі Ольга Чемоданова підтвердила введення в місто бронетехніки.
 
«У Мінськ введені БТР-80. Це бойова машина, яку використовують для посилення заходів безпеки особового складу на несанкціонованих масових заходах», — заявила вона агентству «Інтерфакс-Захід». При цьому Чемоданова відмовилася озвучити, скільки саме одиниць бронетехніки введено в місто.
 
У неділю демонстрації протесту проти режиму Лукашенка відбулися в багатьох інших містах, зокрема у Гомелі (більше 10 тисяч учасників), Бресті та Могильові. У Гродно протестувальники прийшли до будівлі психоневрологічного диспансеру.
 
Там вони скандували «Заберіть Сашу» та запустили в небо чорні кульки з портретом Лукашенка, повідомляє tut.by. Після того як минулої неділі Лукашенко по прильоту до своєї резиденції продемонстрував себе з автоматом Калашникова в руках під час протестних маршів, цього разу він не з’явився на публіці.
 
Утім його прессекретарка Наталія Ейсмонт на запитання, де зараз перебуває президент Білорусі, надіслала російській інформагенції РІА «Новості» його фотографію на тлі Палацу незалежності, також з автоматом у руці.
 
Щоправда, оглядачі засумнівалися, чи є світлина актуальною, адже в Мінську падав дощ, а на фото цього не видно.
 
Натомість точно відомо, що в неділю Олександр Лукашенко провів чергову телефону розмову з президентом РФ Володимиром Путіним. Останній поздоровив Луку з днем народження та порушив питання взаємовідносин по лінії Мінськ—Москва.
 
Як повідомляють речники Кремля, під час розмови «було підтверджено двостороннє бажання укріплення російсько-білоруського союзу і розширення взаємовигідного співробітництва у всіх напрямах». Президенти Білорусі та Росії також домовилися про зустріч у Москві «найближчими днями».
 
Демонстрація білорусів завершилася ввечері й мала цілком мирний характер. Проте незалежні білоруські ЗМІ повідомили, що міліція затримала більше сотні осіб. За перші години «Маршу миру та незалежності» в Мінську силовики затримали вже 125 протестувальників.
 
«Станом на 16:00 у Мінську затримано 125 громадян, щодо них почали адміністративний процес за участь у несанкціонованих масових заходах», — заявила речниця МВС Білорусі Ольга Чемоданова. Було задіяно спеціальну техніку та спецзасоби, додала вона. А надвечір вже повідомлялося про понад 140 затриманих.
 
Нагадаємо, в Мінську ще в неспокійний четвер увечері міліція затримала близько 30 журналістів — працівників як білоруських, так і зарубіжних ЗМІ, в тому числі й російських.
 
Офіційний представник МВС повідомила, що журналісти «не затримані», а лише перепроваджені у відділення для перевірки акредитацій. Упродовж кількох годин більшість iз них відпустили. Водночас деякі співробітники ЗМІ повідомили, що від них вимагали видалити фото- і відеоматеріали.
 
На цьому тлі Володимир Путін повідомив, що в Росії сформований резерв співробітників правоохоронних органів, який, згідно з домовленостями з Мінськом, може бути відправлений у Білорусь. Російський лідер підкреслив, що це зроблять тільки в тому випадку, якщо ситуація в республіці абсолютно вийде з-під контролю.