Шмигаль лобіює створення «вільних економічних зон» на Донбасі

11.08.2020
Денис Шмигаль вважає, що створення таких спецзон на Донбасі дасть змогу оживити територію для бізнесу.
 
В останньому інтерв’ю «Радіо «Свобода» він заявив: «Стосовно створення привабливих умов для бізнесу, що прийде на території, які сьогодні є тимчасово окупованими і розташовані біля лінії розмежування, ми маємо кілька напрямів. Це податкові пільги та певні преференції для початку і ведення там бізнесу. Конкретні кроки Мінекономіки спільно з Міністерством реінтеграції тимчасово окупованих територій розроблять і представлять».
 
За словами прем’єра, зони пріоритетного розвитку — це 15—20-кілометрова зона вздовж лінії розмежування. Зони пріоритетного розвитку, які вимагають преференцій для бізнесу та створення робочих місць, за його словами, вже прораховують у Кабміні і незабаром представлять створену концепцію.
 
Тим часом видання Vox Ukraine внесло до переліку семи найбільших економічних помилок української влади за період незалежності саме створення вільних економічних зон i територій пріоритетного розвитку, що супроводжувалося наданням пільг i преференцій.
 
Стверджується, що податкові пільги ВЕЗ i ТПР на практиці щоразу перевищували надходження до бюджету від їхньої діяльності, викривлявся економічний ландшафт.
 
По суті, таким чином узаконюється вибіркове уникнення оподаткування на користь обраних у ручному режимі. І це не лише погіршує економічне становище країни, бо забезпечує діри в державному бюджеті.
 
Створюється ще й додаткова соціальна напруга через штучний поділ на «більш вільних» i «менш вільних» замість надати рівні сприятливі можливості для підприємництва.