На Харківщині запустили 7-мегаватну ТЕС на лушпинні соняшника

31.07.2020
Поблизу селища Нова Водолога група компаній «Агроліга» ввела в експлуатацію 7-мегаватну ТЕС, що вироблятиме струм, спалюючи відходи власного олійного підприємства.
 
Загалом, лушпиння складає 14 відсотків від загальної маси сировини, тому джерела для генерування відновлюваної енергії тут завжди матимуть у повному обсязі.
 
«Окрім безвідходного виробництва, ми отримаємо свободу в будь-який момент повністю забезпечити свої підрозділи власною електроенергією, — повідомила пресслужба «Агроліги».
 
— Близькість до сировинної бази звільняє нас від необхідності нести певні витрати логістичного характеру. А цілком автоматизований процес вимагає мінімальної кількості обслуговуючого персоналу».
 
Нова ТЕС оснащена двома паровими котельними агрегатами, конденсаційною турбіною, системами видалення попелу, охолодження води, хімпідготовки, моніторингу викидів, а також системою очистки, яка відповідає усім нормам українського та європейського екологічного законодавства. Саме будівництво тривало не без проблем.
 
«Нам довелося змінити локацію і постачальників обладнання, — повідомили в «Агролізі». — У процесі роботи також переписували вже укладені угоди, залучали іноземних фахівців, долали труднощі, викликані пандемією. Наразі ТЕС працює ще не на повну потужність, але вже передає енергію до мережі. З кожним місяцем обсяг роботи збільшуватиметься, тому до нового року плануємо вийти на повну потужність». 
 
На Харківщині це вже друга електростанція, що працює на соняшниковому лушпинні. Першою зважилася на такий експеримент Зміївська паперова фабрика.
 
Інвестувавши 12 мільйонів гривень у будівництво подібної установки, підприємство звільнилося від необхідності витрачати колосальні кошти на закупівлю природного газу.