Голова Харківської облдержадміністрації взяв собі рекордних 32 радника

28.07.2020
Голова Харківської облдержадміністрації взяв собі рекордних 32 радника

Запит виборців на нові обличчя привів минулого року до влади багато фахівців, які взагалі не мають досвіду державної служби.
 
Тож не дивно, що вони поспішили оточити себе численним штатом радників так званої патронатної служби.
 
Новопризначені керівники регіонів не стали у цьому сенсі винятком, але потребу у професіоналах вузького профілю кожен з них реалізував по-своєму.
 
Як повідомив аналітичний портал «Слово і діло», лідером за кількістю залучених до роботи вузьких спеціалістів став голова Харківської облдержадміністрації Олексій Кучер.
 
Лише цього року його команду поповнили 11 нових фахівців, після чого їх кiлькiсть зросла до 32 осіб. Правда, не всі з них змогли осилити цю роботу.
 
Нещодавно заяву про звільнення написала відома харківська волонтерка Наталя Попова, яка брала участь у створенні медичного підрозділу з боротьби з коронавірусом.
 
Своє рішення піти вона пояснила втомою від непорушності системи, яку намагалася зробити ефективнiшою.
 
«Я щиро вірила в те, що, доносячи правду керівникові області, зможу щось змінити, — повідомила вона. — На жаль, за цей час дійшла лише одного висновку: я помилилася, я не змогла. Цю систему змінити не можна. Мене не чують. Одна людина тут явно безсила. Є на місцях кістяк, завдяки якому все гальмується. Тебе просто розвертають, і ти йдеш по колу». 
 
Вистачає радників також у голови Херсонської ОДА Юрія Гусєва — 15 позаштатних і 11 штатних, а також у керівників Одеської області (19), Полтавської (18), Чернігівської (8) областей.
 
А ось голови Івано-Франківського, Закарпатського, Луганського та Черкаського регіонів обмежилися послугами лише одного штатного фа­хівця.
 
Водночас Запорізька ОДА залучає до роботи 10 професіоналів, але всі вони надають консультації на громадських засадах. 
 
До речі, штат радників — недешеве задоволення. Харківська ОДА виплатила у першому півріччі фахівцям вузького профілю 316,3 тисячі гривень, Херсонська — 569,3 тисячі, Дніпропетровська — 603,5. Як правило, такі спеціалісти організовують методичну допомогу структурним підрозділам, забезпечують інформаційні зв’язки, налагоджують робочі контакти з представниками експертного середовища.