Ізюмська міська рада відмовляється демонтувати меморіальні дошки Георгію Жукову

15.07.2020
Ізюмська міська рада відмовляється демонтувати меморіальні дошки Георгію Жукову

Жукова на Харківщині люблять. (Фото з сайта zik.ua.)

На Харківщині почалася нова «жукініана». Цього разу демонтувати меморіальні дошки одіозному маршалу відмовилися депутати міськради Ізюма.
 
 
«Ми вже зверталися до них із приводу не лише цих дошок, а й ще кількох об’єктів, — прокоментував інцидент лідер громадської організації «Декомунізація. Україна» Вадим Поздняков. — І якщо з останніми питання вирішилося досить оперативно, то стосовно дошок отримали відмову. В Ізюмській міськраді чомусь вважають, що пан маршал Жуков не потрапляє під дію закону, тому ми попросили профільну інституцію трохи це роз’яснити». 
 
Фахівці Українського інституту пам’яті вже відреагували на прохання колег i направили до харківського райцентру відповідне роз’яснення, але й після цього меморіальні пам’ятки ніхто не прибрав. Спроба місцевих ЗМІ отримати у керівників району бодай якийсь коментар теж не увінчалася успіхом, тому активісти мають намір вирішити цю проблему в радикальний спосіб.
 
«Я не можу сказати, коли це станеться, але після Дня незалежності дошок точно не буде», — запевнив пан Поздняков.
 
Як «УМ» уже повідомляла, аби остаточно позбутися в Харкові меморіальних атрибутів вшанування пам’яті Георгія Жукова, активісти витратили понад два роки.
 
Але процес декомунізації в місті й далі важко назвати таким, що повністю завершився.
 
За словами Вадима Позднякова, мерія обласного центру відмовилася демонтувати розсипи серпів i молотів у метрополітені та на мосту поряд із Московським проспектом.
 
У відписці, яку отримала вищезгадана громадська організація, чиновники повідомили, що приберуть радянську символіку лише в ході реконструкції цих об’єктів і за умови, якщо буде розроблено необхідну проєктно-технічну документацію.