Жіночий альбом: дванадцять віршів Олени Теліги стануть піснями

15.07.2020
Жіночий альбом: дванадцять віршів Олени Теліги стануть піснями

Анна Заклецька записує пісню на слова Олени Теліги. (Фото надано проєктом.)

Після успішної пілотної серії «Нескорений ПроRock. Василь Стус» громадська спілка «Музичний батальйон» розпочала роботу над продовженням. Уже на початку осені світ побачать новостворені пісні на вірші Олени Теліги і Тараса Шевченка.
 
Нагадаємо, проєкт передбачає кількаетапний формат: написання пісні за віршами письменника-класика, запис диска, видання співаника, масштабний концерт-презентацію. Загальна мета — актуалізувати й осучаснити імена видатних українських поетів, чиї життя та творчість є знаковими для української історії, та вплести достойників у канву сучасного аудіосередовища та інформаційного простору.
 
«Як і в житті, у мистецтві немає випадкового. Але є вивірені й, по суті, позачасні імена. Поміж літературних це, зокрема, Шевченко, Стус, Теліга, — каже літературна редакторка співаників Оксана Кротюк. — Ті, під чиїми прапорами не випадає сумніватися. Сталі величини не тільки нашої поезії — нашого духу. А оскільки випробування гібридністю, а просто кажучи, лукавою підміною понять, ми як нація проходимо дуже важко, взірці безкомпромісної послідовності потрібні нам сьогодні як ніколи».
 
На жаль, творчий спадок Олени Теліги невеликий — трохи більше 30 віршів. Життя письменниці передчасно обірвалося у 36-річному віці — вона загинула в Бабиному Яру у 1942 році. Вона знала, що гестапо готує арешт, але не скористалася нагодою врятуватися: «Я не можу втікти, бо хтось міг би сказати: в небезпеці нас лишила, а перед небезпекою говорила про патріотизм і жертвенність.
 
Коли я не повернусь, то не забувайте про мене. Коли я загину, то знайте, що свій обов’язок сповнила до кінця». Саме тому для сучасних українців постать Олени Теліги — приклад незламності, правдивості, нескореності, приклад боротьби і світлої сили духу в найтемніші часи.
 
Більшість пісень проєкту створюються у студії звукозапису «Кофеїн». Наразі кипить робота над 12 музичними творами за віршами Олени Теліги. «Нескорений ПроRock» — глибокий і непростий привід для творчості. «Ми вирішили зробити підкреслено жіночий каст для цього альбому, сподіваюся, що цей жіночий альбом вийде різним — не тільки ліричним, очікую від артисток динамічних пісень», — ділиться арт-директорка Таня Ша.
 
Серед виконавиць — знані Марія Бурмака, сестри Тельнюк, Христина Панасюк, Анна Заклецька, гурти Shopping Hour, Vlasna та BeTwins. «Я долучаюсь до цього проєкту, тому що мені прикро, наскільки багато ми знаємо про несвоїх музикантів, авторів, композиторів, а наші залишаються у тіні. І це дуже несправедливо, бо вони в жодному разі не гірші. Мені дуже хочеться, щоб українські митці ставали пророками на своїй землі», — каже громадська активістка і співачка Анна Заклецька.
 
Проєкт реалізується за підтримки Українського культурного фонду. Пісні будуть доступні не лише на дисках, а й на ютуб-каналі, «фейсбук»-сторінці проєкту та на саундклауді, а співаники — розповсюджені в музичні навчальні заклади, зазначає, керівнця проєкту Таїса Паращук. 
Леся ВОРОНЮК