І цю обіцянку не виконав: Зеленський двічі порушив закон, але не поспішає йти з посади президента

10.07.2020
І цю обіцянку не виконав: Зеленський двічі порушив закон, але не поспішає йти з посади президента

Володимир Зеленський охоче фотографується з прихильницями на Волині. (Фото Офісу президента)

Перед президентськими виборами кандидат Зеленський запевняв, що добровільно піде у відставку, якщо порушить закон.
 
 
І ось нагода перевірити тепер уже президента Зеленського на чесність випала. 
 
 
7 липня глава Національного агентства з попередження корупції Олександр Новіков склав і вручив президентові два протоколи у зв’язку з адміністративними порушеннями. 
 
Як повідомляє пресслужба офісу президента, у 2019 році родина глави держави отримала гроші в рахунок погашення вартості облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) на суму 5,1 млн гривень і купила облігацій iще на 5,2 млн гривень.
 
Оскільки вартість ОВДП перевищувала 50 прожиткових мінімумів, упродовж 10 днів Зеленський мав внести в декларацію повідомлення про суттєві зміни в майновому стані.
 
«Такого повідомлення до реєстру не надійшло», — зазначили в НАПК.
 
Про порушення законодавства президент Володимир Зеленський особисто поінформував Національне агентство з попередження корупції. Як ідеться у повідомленні офісу президента, глава держави наголосив, що всі громадяни України рівні перед законом, і готовий нести відповідальність за порушення згiдно з чинним законодавством.
 
Президенту одразу нагадали про його обіцянку залишити посаду президента України в разі порушення закону. Народний депутат Борислав Береза у своєму Telegram-каналі зазначив, що Зеленський не дотримав слова. Екс-нардеп прикріпив відповідне архівне відео з президентом в ефірі «Право на владу» (його можна переглянути на сайті «УМ»).
 
«Я чекав до ранку. Мені було цікаво, чи президент у нас людина слова, чи базіка. Він сказав, що піде, якщо порушить закон, і порушував його багаторазово. Але не йшов. І ось настав той момент, коли він порушив, визнав це і отримав за порушення закону два адмінпротоколи. Настав ранок. Зеленський мовчить. Це означає, що він збрехав? Володимире Зеленський, так iдете на вихід або зубами за булаву будете триматися? Можете не відповідати. І так усе видно», — написав Береза.
 
Водночас український журналіст і блогер Олексій Панич на своїй сторінціу «Фейсбуцi» додає, що, виконавши обіцянку й оголосивши про свою відставку, Зеленський залишився б «у народних очах героєм, який «хотів», «почав», але багато чого йому «не дали», хоча він до кінця зберіг «непідкупність» і «принциповість».
 
«За таку «самопожертву» Зеленському все пробачать. Колись потім можна буде навіть спробувати повторно поборотися за булаву (тільки не зараз), — зазначає Панич і додає: — По суті, це був би перший для Зеленського крок справжнього і неординарного політика». 
 
Тим часом Національне агентство з питань запобігання корупції обіцяє направити матеріали до суду. Але, за законом, президента не можна притягнути до відповідальності під час перебування на посаді...