Обласна інфекційна лікарня Харкова відмовляється приймати хворих на коронавірус

23.06.2020
Обласна інфекційна лікарня Харкова відмовляється приймати хворих на коронавірус

Обласна інфекційна лікарня Харкова більше не справляється з потоком хворих на COVID-19.

Обласна інфекційна лікарня Харкова більше не справляється з потоком хворих на COVID-19, тому чиновники прийняли рішення задіяти для прийому пацієнтів резервну клініку.
 
Такий статус ще в лютому отримав обласний диспансер радіозахисту, де проходять екстрене та планове лікування ліквідатори аварії на ЧАЕС.
 
Тоді ж «чорнобильців» почали переводити до інших медчастин, посилаючись на процес підготовки для інфікованих хворих.
 
У підсумку лікарня весь цей час простояла порожньою, хоча її досить ретельно підготували до прийому хворих на коронавірус.
 
Можливо, все так би й минулося без ексцесів, якби в середині червня крива захворюваності у Харкові не попливла різко вгору.
 
Це й змусило чиновників нагадати медикам про взяті на себе зобов’язання. Але проти появи тут інфікованих різко виступили «чорнобильці», організувавши кілька гучних акцій протесту.
 
«Вони вирішили застосувати проти нас ще й біологічну зброю, — пояснив позицію колег один iз лідерів акції Володимир Проскурін. — Самі представники влади кажуть, що коронавірус прийшов надовго. Зараз перший етап завершується, а потім буде другий і третій. І що нам робити, коли у нас надовго відберуть лікарню? Окрім того, її потім можуть не повернути взагалі».
 
«Чонобильців» зрозуміти можна. У диспансері радіозахисту вони лікувалися безплатно. Але, відправивши їх до інших клінік, чиновники не подбали про те, щоб документально підтвердити їхнє право на пільги в тих медзакладах. І через це тепер за дорогі процедури і навіть за операції їм довелося платити з власної кишені.
 
Оскільки йдеться про досить скромну пенсію, виникла гостра соціальна проблема, вирішити яку ліквідатори можуть лише у стінах своєї опорної клініки. Після протестів тут відкрили відділення на 9 осіб, але цього замало. Приймати ж хворих на COVID-19 лікарі відмовляються, викликаючи неабиякий подив у чиновників.
 
«Вони ж приймали від благодійних організацій і засоби індивідуального захисту, і кисень проводили на кошти благодійників, — поскаржився голова ХОДА Олексій Кучер. — А коли справа дійшла до прийому хворих і прямого застосування отриманого, ми зіткнулися з дивною реакцією».
 
У свою чергу, волонтер і координатор платформи «Разом проти COVID-19» Олена Шержукова вважає, що конфлікту могло б і не бути, якби самі управлінці підійшли практично до вибору опорних медчастин. Але вона не схвалює позицію диспансеру. Бо якби вони були проти, то про це заявляти треба було в лютому, а не сьогодні, у розпал інфекції.
 
«Зараз нам немає куди госпіталізувати хворих, бо інфекційна лікарня вщерть переповнена, — каже пані Олена. — А в диспансері простоює 40 точок кисню, обладнаних за народні кошти. Тож наразі треба терміново рятувати людей, а тим часом шукатимемо інший госпіталь».