Як харчуватися здорово і недорого: поради від кулінарної відеоблогерки

17.06.2020
Як харчуватися здорово і недорого: поради від кулінарної відеоблогерки

Ніка Бондаренко знає, як харчуватися дешево і корисно.

І хоч в Україні поступово послаблюють карантин, ми продовжуємо розповідати про корисні навички та знання, які ви можете отримати у цей час.

 

У період пандемії коронавірусу люди активніше почали користуватися соціальними мережами та каналами на «Ютубі».

 

Там можна знайти безліч корисних порад із різних сфер життя. Ніка Бондаренко — серед тих, хто веде власний канал, де розповiдає про бюджетне харчування, записує відео в магазинах i на власній кухні, експериментує з їжею та радить, як економити на раціоні, споживаючи корисні продукти.

Дівчина погодилася поділитися з нами секретами створення «Ютуб»-канала та поділилася найдешевшими варіантами сніданку, обіду та вечері.

— Ніко, як виникла ідея робити блог про бюджетне харчування?
 
— Я завжди любила готувати, але не просто смачну їжу, а смачну їжу в умовах обмежень. Наприклад, коли залишилося останні 100 гривень і треба на них прожити ще тиждень. Або коли не можна вживати певні продукти і треба віднайти їм заміну (як-от під час посту або ж коронавірусу, оскільки в магазин виходиш нечасто). Спочатку я захоплено переглядала відео на кшалт «Живу весь день на один долар», а потім усе частіше почала міркувати над тим, як можна було б зробити краще, підібрати інші продукти, інше меню, щоб було смачнiше та економнiше. Ці думки, врешті-решт, привели до того, що я створила власний канал, де реалізую всі ідеї. 
 
— Чим твій канал на «Ютубі» відрізняється від низки інших?
 
— Більшість рецептів, які я використовую, всім відомі і не є відкриттям. На мою думку, людям цікаво, що вони можуть спостерігати за певним стилем життя й водночас економним. Я намагаюся робити свої страви максимально смачними, навіть якщо це обід за одну гривню. І так, це реально. І саме це я розповідаю і показую у своїх відео. Додаю приправи, комбіную продукти так, щоб вийшли насичені смаки. Я не можу, як інші блогери, їсти на сніданок порожню вівсянку — краще за ті ж самі гроші купити трішки борошна й маленьке яблуко і приготувати оладки з яблучним варенням.
 
— Розкажи, будь ласка, про бюджетне харчування. Як кожен українець може економити на їжі? 
 
— Перша порада, яка дозволяє відразу скоротити витрати у кілька разів, — це готувати вдома. Навіть якщо ви будете купувати продукти високої якості і не економити на них, це все одно обійдеться вам дешевше, ніж магазинні салати, випічка, цукерки тощо. А тим більше — якщо порівнювати з цінами у ресторанах та кав’ярнях. На роботу також краще брати домашню їжу, це і дешевше, і смачніше, і корисніше.
 
Варто усвідомити, що більшість наших традиційних продуктів не є дорогими. Такі речі, як звичайнісінька капуста, морква, цибуля, яблука, борошно, рис, пшоняна та перлова крупи, горох, квасоля, олія, оселедець, курка та яйця, є доступними для кожної людини, i саме вони складають основу раціону більшості з нас. Улітку до цього списку ще додаються сезонні продукти — кабачки, огірки, редиска, зелень тощо. Взимку купувати баклажани, помідори чи полуницю немає сенсу, це коштує дуже дорого, а на смак вони як вода. Краще вже брати заморожені овочі або ягоди.
 
— Склади, будь ласка, економний раціон у межах 50 гривень на ранок, день і вечір. 
 
— На сніданок ми можемо приготувати вівсяну кашу — або солодку (з яблуком, корицею, родзинками), або несолодку — зі смаженим яйцем. Якщо не любите каші, то зробіть грінки (хліб, обсмажений скибочками з яйцем) — або часникові, або солодкі з тушкованим яблуком. Можна також приготувати оладки на кефірі й намастити тим, що вам подобається, будь-яким варенням чи повидлом. І горнятко чаю або кави.
 
На обід ми готуємо першу страву — борщ або суп. Це може бути як борщ із квасолею, так і м’ясний, на бульйоні (для якого слід брати недорогі шматки м’яса). Можна приготувати також гороховий суп із сухариками. Ця страва дуже ситна і поживна. Проте якщо ви на роботі у цей час, то суп, тим більше з часником, їсти буде незручно.
 
Тоді можна взяти з собою плов — рис з овочами, приправами, недорогим м’ясом. Або гречану кашу з томатною підливкою та шматочками курки. Додати салат із квашеної або свіжої капусти з морквою — і чудовий корисний обід готовий. На вечерю можна дозволити собі ті страви, які краще їсти тільки свіжими.
 
Вареники власного приготування з картоплею або капустою, з обсмаженою на сковорідці цибулькою чудово пасуватимуть до вашого столу. Або варена картопля з оселедцем, із буряковим салатом — правда, чудово звучить?
 
Такий раціон коштуватиме приблизно п’ятдесят гривень на день, тобто два долари на одну людину. Це шістсот гривень на місяць, що може собі дозволити кожна людина. Проте можна його підлаштовувати під ваш персональний бюджет та ваші смаки. Вегетаріанці можуть замінити м’ясні та рибні продукти на яйця, бобові, гриби. 
 
— Багато хто вважає, що здорова їжа = дорога їжа, чи погоджуєшся з цією тезою? 
 
— Я зараз прагну харчуватися здоровою їжею, і це, безумовно, впливає на загальну атмосферу мого канала. Нещодавно я закінчила експеримент «місяць без цукру», і його результати мене так надихнули, що більше не хочеться повертатися до нездорової їжі. Втім, як ви могли помітити, з тих продуктів і страв, що я перераховувала вище, більшість можна сміливо віднести до продуктів здорового харчування.
 
Насправді, коли ти перестаєш купувати десерти, випічку, напівфабрикати, ковбаси та сосиски тощо, то всі ці кошти можна витратити на більш здорові продукти, такі, як овочі, горіхи, сир тощо. Існують деякі продукти, які є неймовірно корисними і водночас цілком бюджетними, наприклад яйця, оселедець, квашена капуста, що містить величезну кількість пробіотиків та вітаміну С (у кілька разів більше, ніж лимон).
 
Важливо розуміти, що здорове харчування — це не знежирений йогурт і мюслі, а страви з мінімально оброблених продуктів. Іншими словами, курка є більш корисною, ніж ковбаса, апельсин кращий, ніж цукор, пшоняна каша здоровіша за хліб, а заморожені продукти містять набагато більше поживних речовин, ніж консерви. І нездорова їжа, як правило, коштує дорожче.
 
— Як далі бачиш розвиток свого канала? Що плануєш змінювати і додавати?
 
— Наразі мені захотілося розвивати свій канал у бік різноманіття і водночас пропагувати корисну їжу та здоровий спосіб життя. Хочеться продемонструвати, що це доступно будь-якій людині, а не лише фітнес-блогерам.
 
Також я маю на меті зробити серію відео про те, які меню на день можна приготувати у межах певної національної кухні. Одне з них я вже опублікувала на каналі — це «Меню на день: італійська кухня», далі буде французька, англійська, американська, індійська, звісно, українська — на будь-який смак.
 
Мені особисто дуже цікаво це знімати, і я вважаю, що такі відео допомагають розширити світогляд і надихають глядачів на нові експерименти. Також є ідея відеочеленджу: харчуватися тиждень (або й довше), використовуючи лише п’ять продуктів (наприклад, молоко, картоплю, яйця, томати та вишні). Цікаво, скільки різних страв у мене вийде з них приготувати?