Скандал з доплатами медикам Харкова: після зустрічі з керівництвом області більшість відмовилась страйкувати

19.05.2020
Сьогодні група лікарів та водіїв «швидкої допомоги» Харкова все ж поспілкувалася з пресою, але винятково після робочої зміни і не в тій кількості, яка планувалася раніше.
 
Тобто факти, викладені у відкритому листі до голови обладміністрації Олексія Кучера, наживо підтвердили лише два десятки працівників із шістдесяти. 
 
Загалом ситуація розвивалася у формі соціального детективу. У неділю інформаційний простір Харкова сколихнула новина про те, що в понеділок хворі, які потребують негайної допомоги, можуть і не дочекатися медиків, оскільки ті оголосять страйк.
 
Причину вони описали в посланні до очільника області, поскаржившись на відсутність доплат за роботу з коронавірусними хворими і брак засобів захисту. Але вже ввечері у соціальних мережах було розповсюджене відео, де частина підписантів публічно відмовилася від своїх слів.
 
Вони повідомили, що наосліп розписувалися на папері, де повинен був з’явитися текст подяки волонтерам. Тобто й гадки не мали, що їхні підписи «будуть використані псевдоактивістами таким непристойним чином, як інсинуація якогось страйку».
 
З’явилася інформація також про те, що в неділю ввечері до медиків приїздив заступник голови ХОДА Михайло Черняк, після чого, можливо, й змінилися їхні плани.
 
Ті ж поодинокі сміливці, які й після цього не побоялися вчора поспілкуватися з пресою, в основному скаржилися на несправедливий розподіл коштів, що надійшли на оплату роботи з коронавірусними хворими.
 
Мовляв, коли «швидка» виїжджає на виклик до пацієнтів із характерними симптомами, лікарі ще не знають точний діагноз. До того ж хворі часто не зізнаються в тому, що мали контакт із носіями COVID-19.
 
Саме тому форму виплати 300-відсоткової надбавки, яка прийнята і затверджена НСЗУ, важко назвати справедливою. Крім цього, протестувальники вимагали повноцінного забезпечення усіх працівників «швидкої» належними засобами захисту. Вони кажуть, що костюми деколи навіть доводиться прати, а буває їм узагалі радять користуватися ними лише у крайньому випадку.
 
Той факт, що коштів на всіх не вистачає, підтвердив пресі і керівник Центру екстреної допомоги Віктор Забашта.
 
За його словами, до Харкова надійшов перший транш виплат, але передбачені інструкцією 12 тисяч гривень не отримали у повному складі навіть ті співробітники, які мають підтверджені факти контактування з хворими на COVID-19.
 
Усе через те, що не було враховано справжню кількість фахівців бригад. Очевидно, вони отримають надбавку пізніше.
 
А ось працівники з непідтвердженими контактами навряд чи зможуть розраховувати на доплату, оскільки ці гроші не передбачені прийнятою інструкцією. 
 
Прокоментував конфлікт і Олексій Кучер. Каже, що обіцяні надбавки сьогодні отримали навіть не всі лікарні, що безпосередньо працюють із хворими на коронавірус.
 
«Ви знаєте, що є певний механізм, — повідомив він. — Тепер ці гроші по пакетах перераховує НСЗУ. Для цього необхідно підписати відповідні договори, які переважно вже підписані. Кошти виділено, і всі медики, які були задіяні в боротьбі з COVID-19, отримають доплати».