Назбирати голоси: чи вдасться Саакашвілі стати віцепрем'єром України

28.04.2020
Як уже писала «УМ», 22 квітня 2020 року стало відомо, що президент України Володимир Зеленський запропонував експрезиденту Грузії та колишньому очільнику Одеської ОДА Міхеїлу Саакашвілі посаду віцепрем’єра з реформ.
 
Міхеїл Саакашвілі погодився на пропозицію президента підсилити уряд і опікуватися реформами у складі Кабінету Міністрів.
 
Про перші кроки на посаді колишній очільник Одеської області розповів на засіданні фракції «Слуга народу». Утім, щоб Саакашвілі посів крісло віцепрем’єр-міністра з питань реформ, за це мала проголосувати Верховна Рада.
 
А єдиної думки у депутатів, навіть з монобільшості, як не було з моменту обнародування рішення президента, так і не склалось після зустрічі із кандидатом на посаду віцепрем’єра. 
 
Україно-грузинському політику не вдалося переконати «слуг», а тому доведеться ще шукати голоси. Зрозуміло, що не інтересами країни керувалась монобільшість, а диригентськими рухами тих олігархічних рук, котрі згортають «своїм» депутатам недоїдки з барських столів.
 
Напередодні зустрічі з парламентською монобільшістю Михеїл Саакашвілі розповів журналістам: «Президент мені доручив займатися переговорами з МВФ, Україні потрібно більше допомоги, ніж вона отримує, в України повинна бути мета, яка дозволить зберегти національну гідність та інтереси України».
 
Частина депутатів вважає, що не почули чіткої програми реформаторських дій від Саакашвілі, інші — вірять у його управлінські здібності.
 
«Активна людина, знає, яким чином рухати процес реформ, вчора ми мали змістовну дискусію. Правильно кажуть, що справжні реформи робить парламент, а не Кабмін», — вважає Давид Арахамія, голова фракції «Слуга народу».
 
«Наразі чуємо лише набір гасел, що все катастрофа, і ми маємо щось робити. Міхеїл Ніколозович відчуває себе мінімум прем’єр-міністром, це не віцепрем’єр в команді Шмигаля», — сказала народна депутатка від «Слуг народу» Ірина Верещук.
 
Отже, рішення щодо голосування за потрібне питання ухвалюється, коли є 70% підтримки фракції «Слуга народу». Оскільки зараз такої підтримки СН Саакашвілі не має, тож перед ним постало завдання збирати голоси по інших фракціях.
 
У фракції «Голос» запевнили — вирішать, чи підтримувати Саакашвілі , лише після зустрічі з ним.
 
Фракцію «Європейської солідарності» до кадрових перемовин не запрошували. Саме нинішній лідер партії та п’ятий президент України Петро Порошенко свого часу запросив Михеїла Саакашвілі до України, надав громадянство, а згодом позбавив. Петро Порошенко каже, що особисте воліє не переносити у державну площину.
 
Нагадаємо, що в травні 2019 року президент Володимир Зеленський повернув Михеїлу Саакашвілі громадянство України.
 
Зрештою, кадрові питання на засіданні Верховної Ради 24 квітня не розглядались. «Слуги народу» не виключають: якщо голоси за Саакашвілі знайдуться, позачергове засідання скличуть уже цього тижня. Дехто передбачив, що затвердження кандидатури Саакашвілі ймовірно буде 28 або 29 квітня.