Росіяни використовують на Донбасі забороненні Оттавською конвенцією міни: є докази

22.04.2020
Росіяни використовують на Донбасі забороненні Оттавською конвенцією міни: є докази

Андрій Шинкарук. (Фото 28-ї ОМБр імені Лицарів Зимового Походу)

Війна не робить ні вихідних, ні святкових днів. Минулі дні  знову принесли на нашу землю біль, вогонь та страждання.
 
 
За період від 17 квітня збройні формування Російської Федерації та їхні посіпаки та найманці, відверто порушуючи взяті на себе зобов’язання з дотримання режиму припинення вогню, відповідно до офіційних зведень штабу ОС, 29 разів обстріляли наші позиції.
 
 
Противник відкривав вогонь із мінометів калібру 120 мм та 82 мм, які за Мінськими домовленостями мають зберігатися в районах відведення, а також із гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів, снайперської та стрілецької зброї. 
 
На донецькому напрямку в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» ворог відкривав вогонь по оборонцях Авдіївки, Опитного та Пісків.
 
Противник обстріляв позиції Об’єднаних сил біля Тарамчука, Гнутового, Кам’янки, Широкиного, Мар’їнки, Старогнатівки. Поблизу села Павлопіль було помічено активність ворожих снайперів.
 
На луганському напрямку в районі відповідальності ОТУ «Північ» збройні формування Російської Федерації вдалися до обстрілів наших підрозділів біля населених пунктів Південне, Шуми, Кримське, Луганське, Травневе, Лебединське. По захисниках Новоолександрівки вів вогонь ворожий снайпер.
 
Під час робіт із розмінування на Луганщині військовослужбовці Об’єднаних сил виявили протипіхотну вистрибуючу міну ОЗМ-72, яка виробляється лише в Росії. Це задокументували співробітники військової контррозвідки, що перебувають у складі ОКП Об’єднаних сил, як «черговий факт постачання Російською Федерацією озброєння підконтрольним їй незаконним збройним формуванням на сході України».
 
Варто зазначити, що використання таких мін заборонено Оттавською конвенцією. Боєприпас передадуть до офісу прокурора Міжнародного кримінального суду з метою доведення причетності РФ до збройного конфлікту на території України.
 
«Речовий доказ буде долучено до кримінального провадження, яке розслідується за фактами ведення РФ агресивної війни проти України, а також порушення законів та звичаїв війни», — йдеться в повідомленні пресцентру штабу ОС.
 
На жаль, унаслідок ворожих обстрілів Україна втратила одного мужнього захисника: 20 квітня загинув командир взводу 28-ї окремої механізованої бригади імені Лицарів Зимового Походу лейтенант Андрій Шинкарук.
 
Андрій родом із Любомля Волинської області, народився 16 липня 1991 року. Минулого року він закінчив Національну академію Сухопутних військ імені гетьмана Сагайдачного за спеціалізацією «Управління діями підрозділів механізованих військ».
 
«На жаль, одна з ворожих гранат, випущена з гранатомета, розірвалась зовсім поруч із тим місцем, де на той час, виконуючи свій військовий обов’язок, перебував лейтенант Андрій Шинкарук», — повідомив начальник військового вишу.
 
Семеро воїнів за час від 17 квітня отримали поранення.
 
Наші військовослужбовці, утримуючи оборону, діяли рішуче та дали ворожим підрозділам гідну відсіч. Будь-які злочинні спроби збройних формувань РФ загострити ситуацію в районі операції й надалі будуть оперативно та жорстко припинятися підрозділами зі складу Об’єднаних сил за допомогою наявних вогневих засобів.
 
За попередніми даними розвідки, за цей період українські військовослужбовці знищили трьох окупантів та щонайменше вісьмох поранили.