У Тернополі священники вживають перед Великоднем всіх необхідних заходів безпеки

17.04.2020
У Тернополі священники вживають перед Великоднем всіх необхідних заходів безпеки

Священники, котрі дбають таки про паству, а не про пожертви для себе, вживають перед святом Світлого Воскресіння всіх необхідних заходів безпеки. (Фото з сайта dnepr.info.)

Як відомо, душу віруси не вражають, однак епідемія коронавірусу стає випробуванням і для духовної сфери.
 
 
Ось і Великдень ми цьогоріч змушені відзначати в особливому форматі.
 
 
Вчора, у Чистий четвер, коли багато тернополян традиційно проводять генеральне прибирання на цвинтарях, останні були порожніми, бо міський штаб із боротьби з коронавірусом заборонив відвідувати кладовища у передсвяткові та святкові дні, аби запобігти масовому скупченню людей (поминальні обряди церква рекомендувала перенести на Троїцьку батьківську поминальну суботу).
 
Сьогодні біля місцевих храмів немає звичної багатолюдної ходи на честь винесення Плащаниці, завтра там не шикуватимуться довжелезні черги для освячення пасок, а в неділю святкові служби пройдуть без традиційного заповнення храмів вщерть.
 
Так, священники Православної церкви України освячують паски в пекарнях і на хлібзаводах. А в багатьох селах Тернопільщини, приміром, священники об’їжджатимуть оселі парафіян і освячуватимуть великодні кошики біля подвір’їв.
 
Також, як повідомив Архієпископ Тернопільський і Кременецький ПЦУ Нестор, віряни можуть освячувати великодні страви вдома самостійно: «Священним синодом рекомендовано і такий варіант, що, коли буде прочитано в храмі молитву на освячення, люди зможуть долучитися до неї через трансляцію. Після того як людина помолиться, почувши цю молитву священника, вона може самостійно покропити все святою водою.
 
А Українська греко-католицька церква у містах біля храмів  встановила такі правила: достатньо, щоб лише одна особа принесла страви для освячення. При освяченні всі повинні носити захисні маски та дотримуватися рекомендованої дистанції (2 м).  Освячення та окроплення проводитимуть із мінімальним часовим інтервалом, щоб була рухома черга. Вірні, що освятили страви, повинні якнайшвидше полишати церковне подвір’я.
 
Представники обох згаданих церков закликали своїх вірян і до участі в онлайн службах на Великдень замість відвідування храмів. Лише ситуація з храмами УПЦ МП залишається не зовсім зрозумілою.
 
Адже, як заявив у своєму відеозверненні настоятель УПЦ МП Онуфрій, УПЦ Московського патріархату, попри карантин, дозволила проводити богослужіння на Великдень на прихрамових територіях. Тим часом на головній сторінці сайту Почаївської лаври (це сусідній, Кременецький, район) розміщено статтю про те, що таїнство святого причастя не може служити джерелом зараження...